ООН подготвя нови санкции срещу Северна Корея, МВнР осъди теста на водородна бомба

Съветът за сигурност на ООН остро осъди изявлението на Северна Корея за проведен успешен опит с водородна бомба, предадоха световните информационни агенции.

Това стана ясно след извънредно заседание, което се свика по искане на САЩ и Япония, за което "Труд" писа. Обсъдено е било въвеждането на нови санкции срещу Пхенян. Постигнато е било съгласие за подготвянето им.

САЩ отричат опита

Първите анализи на САЩ не потвърждават, че Северна Корея е извършила успешен опит с водородна бомба, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА. "През последните 24 часа не се е случило нищо, което да промени оценката ни за ядрения капацитет на Северна Корея", добави той.

Ърнест обаче подчертава, че всякакъв вид ядрени опити са провокация и крещящо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Изолацията на Северна Корея се засилва от нейните все по-провокативни действия, включително извършването на забранени ракетни изпитания.

МВнР осъди опита

От Българското външно министерство изразиха позицията за проведения опит.

"Силно сме обезпокоени от новината за извършен на 6 януари 2016 г. от КНДР термоядрен опит. Ако изявлението се потвърди, този четвърти по ред ядрен опит би бил в драстично нарушение на резолюции 1718(2006), 1874(2009), 2087(2013) и 2094(2013) на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ.

Подобен провокативен акт неминуемо ще доведе до задълбочаване на напрежението в региона и ще възпрепятства сериозно усилията за намиране на решение на ядрения проблем на Корейския полуостров", се казва в официалната позиция, публикувана на страницата на МВнР.

За пореден път призоваваме КНДР да преустанови своята ядрена и балистична програма, и да се ангажира конструктивно с международната общност за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия, съобщават от ведомството на Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят