Феим Чаушев: Лютви Местан е проводник на геополитическите амбиции на Турция за България

Лютви Местан е използван за проводник на амбициите на Турция в България. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев пред бТВ по повод предстоящата пресконференция на вече бившия председател на движението у нас. По думите му властта в Анкара най-вероятно ще застане зад Местан.

„Нещата в ДПС за мен не са изненада. Всичко това има предистория. Тя е следната – господин Доган винаги е бил за управляващите в Турция неудобен човек като лидер на ДПС. Логично се задава въпросът защо е така. Защото господин Доган приемаше ДПС като негова рожба. Винаги се противопоставяше срещу външната намеса и не се поддаваше на натиск. Бяха направени сериозни опити за отстраняването му - от овладяването до разцеплението на партията, и всички те се увенчаха с неуспех“, заяви още Чаушев.

По думите му целта на намесата на Турция в ДПС е ясна – „партията трябва да бъде овладяна и под контрол на сегашните управляващи, за да могат те да реализират техните геополитически планове и амбиции в нашия район“.

„Амбициите са ясни. Основният електорат на ДПС са български граждани от турски произход. Те трябва да бъдат под влияние на самите управляващи в Анкара, които да могат наистина в процеса на ислямизация на страната, да я разпространят у нас“, уточни още той допълни, че Местан е проводник за това. Чаушев бе категоричен, че дори с подкрепата на Турция, път за техните интереси у нас няма, но трябва да се внимава, защото тенденцията за радикализация е опасна и не бива да се допуска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини