Световната банка: Българската икономика забавя растежа си до 2,2%

Растежът на българската икономика тази година ще се забави до 2,2% спрямо очакван растеж от 2,9% за миналата година, се посочва в доклад на Световната банка.

В него се прогнозира леко ускоряване на растежа на световната икономика, но предупреждава, че слабото възстановяване на развиващите се пазари ще се отрази значително върху световния растеж.

Слабият растеж на големите страни с нововъзникващи пазарни икономики ще натежи на световния растеж през 2016 година, но икономическата активност ще се ускори леко до 2,9% тази година спрямо 2,4% миналата година, като развитите икономики набират скорост, пишат експертите на банката.

Според тях световният икономически растеж е бил по-слаб от очакваното през 2015 г., когато поевтиняването на суровините, намаляването на обемите на търговия и капиталови потоци, както и периодите на нестабилност на финансовите пазари подкопаха икономическата активност.

По-силният растеж в бъдеще ще зависи от по-високите темпове на растеж в страните с високи равнища на доходи, стабилизирането на цените на суровините и постепенния преход на Китай към модел на растеж, основаващ се в по-голяма степен на потреблението и услугите, допълва Световната банка. Тя прогнозира общо икономиките на страните с високи доходи да отчетат растеж от 2,1% тази година спрямо 1,6% миналата година.

Институцията очаква леко ускоряване на растежа на икономиката в еврозоната до 1,7% тази година спрямо 1,5% миналата година.

Според оценките на Световната банка икономическият растеж на развиващите се страни ще достигне 4,8% тази година, което е по-малко от предишните очаквания, но е повече от следкризисния темп на растеж, който бе 4,3% през 2015 г.

Растежът на Китай ще се забави до 6,7% тази година спрямо 6,9% миналата година.

Русия ще остане в рецесия, като икономиката й ще се свие с 0,7% тази година спрямо спад от 3,8% през 2015 г., прогнозира Световната банка. Ниските цени на петрола и международните санкции ще бъдат спънка за икономическата активност на страната, допълва банката.

Спадът на икономиката на Бразилия ще намали темпа от 3,7% миналата година до 2,5% тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика