Разкриха две лаборатории за производство на синтетични наркотици в домашни условия (СНИМКИ)

Мъж и жена са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив

КАТ извършва засилени проверки на тирове и автобуси

Задържаните за убийството в Костенец са мъж на 18 и жена на 24 години

Трима подпалвачи хвърлени в ареста

Условна присъда и глоба от 600 лева за собственик на питбул, нахапал създателка на хор в Търново Драмата се разигра на 1 март тази година в старата столица

Сирийската армия придвижва части към границата с Турция

Двама британци са били пребити в центъра на София

Вижте отблизо дома на Никол Шерцингер (ВИДЕО)

Моторист загина при катастрофа в центъра на Варна

Собственик на питбул го насъска срещу баща и син Преди това нападнал с нож младия мъж

Пожарникари и спасители извадиха мъж, паднал във водопад в Беласица

Жертвите на тайфуна „Хагибис“ станаха 35

Мегз проговори за измамата с джипа (ВИДЕО)

Световната банка: Българската икономика забавя растежа си до 2,2%

Растежът на българската икономика тази година ще се забави до 2,2% спрямо очакван растеж от 2,9% за миналата година, се посочва в доклад на Световната банка.

В него се прогнозира леко ускоряване на растежа на световната икономика, но предупреждава, че слабото възстановяване на развиващите се пазари ще се отрази значително върху световния растеж.

Слабият растеж на големите страни с нововъзникващи пазарни икономики ще натежи на световния растеж през 2016 година, но икономическата активност ще се ускори леко до 2,9% тази година спрямо 2,4% миналата година, като развитите икономики набират скорост, пишат експертите на банката.

Според тях световният икономически растеж е бил по-слаб от очакваното през 2015 г., когато поевтиняването на суровините, намаляването на обемите на търговия и капиталови потоци, както и периодите на нестабилност на финансовите пазари подкопаха икономическата активност.

По-силният растеж в бъдеще ще зависи от по-високите темпове на растеж в страните с високи равнища на доходи, стабилизирането на цените на суровините и постепенния преход на Китай към модел на растеж, основаващ се в по-голяма степен на потреблението и услугите, допълва Световната банка. Тя прогнозира общо икономиките на страните с високи доходи да отчетат растеж от 2,1% тази година спрямо 1,6% миналата година.

Институцията очаква леко ускоряване на растежа на икономиката в еврозоната до 1,7% тази година спрямо 1,5% миналата година.

Според оценките на Световната банка икономическият растеж на развиващите се страни ще достигне 4,8% тази година, което е по-малко от предишните очаквания, но е повече от следкризисния темп на растеж, който бе 4,3% през 2015 г.

Растежът на Китай ще се забави до 6,7% тази година спрямо 6,9% миналата година.

Русия ще остане в рецесия, като икономиката й ще се свие с 0,7% тази година спрямо спад от 3,8% през 2015 г., прогнозира Световната банка. Ниските цени на петрола и международните санкции ще бъдат спънка за икономическата активност на страната, допълва банката.

Спадът на икономиката на Бразилия ще намали темпа от 3,7% миналата година до 2,5% тази година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.