Лукарски се закани да реже пари за нередности по европроекти

При неизпълнение на проектите по ОПИК, ще налагам финансови корекции, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалната церемония по връчването на подписаните в първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК).

"Оттук нататък топката е във вас. Не ми се иска да виждам финансови корекции, но ви уверявам, че при неизпълнение на проектите, такива ще налагам", обърна се министърът към фирмите.

Той добави, че към първата процедура е имало огромен интерес - бяха подадени общо 844 предложения. „Поради големия интерес и заради ресурса от 116.4 милиона лева, има и други още 500 проекта, които отговарят на критериите и на изискванията, за които ние ще търсим всячески варианти за дофинансиране, за да могат и те да бъдат финансирани, защото те преминаха бариерата. Летвата беше поставена доста високо, но те също отговарят на изискванията, така че сме изключително доволни от това, че имаме толкова силни проектни предложения ”, заяви Лукарски.

По думите му, за първи път е имало прозрачна и обективна процедура, както като критерии, така и като обективно заложени такива.

Лукарски представи и втората обявена по ОПИК процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“, чийто бюджет е 50 млн. евро. „Целта е да подкрепим иновационните дейности на българските предприятия и да инвестираме в ново оборудване", обясни министърът. Той допълни, че крайният срок да подаване на проектите е 4 април тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес