Спират наводнения край Дунав мост с напорен тръбопровод

Изходът на пътя Русе - Силистра край Дунав мост, който става езеро след проливни дъждове и топящ се сняг, ще се отводнява временно с напорен тръбопровод. Съоръжението ще свърже моторна помпа с канализацията на ГКПП, съобщиха от общинската управа в Русе. След учредено право на строеж тръпроводът ще се прокара на 250 кв.м площ в поземлени имоти от жп надлеза до кръговото кръстовище на "Свободна зона".

Районът постоянно се отводнява от аварийни екипи на пожарната, но застрашава автомобилното движение с катастрофи. Локвите с дълбочина над 1 м предизвикват колони от ТИР-ове и автомобили, а над 800 работници и служители от 40 фирми в бившия Комбинат за тежко машиностроене закъсняват за работа.

Наводненията са от години. "Огромните локви се дължат на изграден сгуроотвал без отводнителен канал", обясниха от кметската управа. Съоръжението на "Топлофикация - Русе" ЕАД спира оттичането на повърхностните води, тъй като е изградено в близкото дере. Общината има проект за отводняване на района, но са нужни 2 млн. лева от държавния бюджет.

Участъкът е част от републиканската пътна мрежа. Като собственик на съоръжението "Топлофикация - Русе" трябва да реконструира северния му сектор. Преди 14 г. терените са отстъпени на ТЕЦ-изток за сгуроотвали, които са надградени без строително разрешение и пътят остава в ниската част. Така шосето не може да се отводнява и непрекъснато се руши.

Пътят е проектиран с повърхностно отводняване, а канавката е зарината. Двата резервоара за 1500 кубика вода са недовършени и изкопите трябва да се чистят периодично от топлофикационното дружество.

Снимка авторът

Коментари

Задължително поле