Служители на ДАНС и МВР са обвинени в изнудване и отвличане

Специализираната прокуратура е повдигна обвинения на трима служители на ДАНС и МВР за участие в организирана престъпна група за изнудване. Те са задържани на 5 януари при специализирана операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвиненията са срещу Георги Георгиев (ДАНС), Цено Филипов (сектор „Обезпечаване на местата за лишаване от свобода към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР) и Борис Рангелов, който е уличен в отвличане. Той е задържан на Летище „София“ минути преди да напусне страната. Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2015 г.

В периода от 7 декември 2015 г. до 24 декември 2015 г. участниците са принудили чрез заплахи иракски гражданин да им предаде сумата от 30 000 евро. Иракчанинът бил отвлечен от улицата от Борис Рангелов, за да му бъде обяснено, че ако не предаде исканата сума до 10 дни, ще бъде вкаран в затвора, в дом за временно настаняване на чужденци или ще бъде върнат в Ирак.

По случая са използвани специални разузнавателни средства. С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини