МОК извади 489 допинг проби от игрите в Торино за второ изследване

Световната антидопингова агенция (ВАДА) направи в лабораторията в Лозана повторно изследване на 489 проби, взети на зимната олимпиада в Торино през 2006 г. Общо тогава бяха взети 1219 теста, а игрите ще се запомнят и с голям скандал. Полицията обискира през нощта домовете на австрийските състезатели по ски бягане и биатлон. Бяха открити спринцовки и оборудване със съмнения за употребата на забранени вещества.


Повторният анализ на пробите е направен с нови и по-усъвършенствани методи, но от Международния олимпийски комитет (МОК) отказват засега да коментират какви са резултатите от изследването и по какви критерий са подбрани пробите.
Същевременно Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) обяви, че ще харчи повече пари за борба с допинга и сумата нараства на 8 милиона долара. Царицата на спортовете се разтресе през миналата година от грандиозен скандал с изхвърлянето на руските лекоатлети заради системно вземане на допинг и с уличаването в корупция на бившия президент на ИААФ Ламин Диак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт