Повдигнаха обвинение на търновец за иманярство

Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Как се плаща в ресторант с перли?

Дерменджиев: Ще направим всичко възможно, за да се класираме на Европейското първенство

Тодор Кантарджиев: Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Президентът на Чили обяви пакет от социални мерки, за да спре протестите в страната

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2020 г.

Путин и Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

Певицата Мария се показа без грим (СНИМКА)

Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

Британският парламент отхвърли искането на Джонсън за бързо прокарване на законопроекта за Брекзит

Блъснаха момче с тротинетка, изскочило на булевард в София

Над 1,4 млрд. лв. субсидии отиват във фермерите

Българските тютюнопроизводители ще получат 96 млн. лв. от хазната

1 489 226 594 лева директни субсидии предимно от ЕС ще получат българските земеделски производители във времето от януари до юни тази година. Това става ясно от индикативен график за евросубсидиите, публикуван вчера от фонд „Земеделие“. 60 000 земеделски производители ще получат основното плащане от по 16,20 лева за всеки декар, който са обработвали през миналата година. Помощта ще се изплати във времето от от 25 до 29 януари и е за общо 597 903 706 лева.

Към тези субсидии фермерите ще получита и по още 14,90 лв. за декар, но само за първите 300 дка, които обработват, уточняват от ведомството на Румен Порожанов. Плащането ще е от 1 до 10 април.

Големите земеделски производители задължително трябва да изпълняват и практики, които щадят околната среда – като оставени зелени плетове с храсти, в които гнездят птици или угари за щадене на почвата. За тази си дейност фермерите ще получат „зелено директно плащане“ от по 12,60 лв. за декар във времето от 20 до 30 април, като общо помощта ще възлезе на 464 млн. лв.

За първи път производителите, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще получат отделни субсидии тази година. За всеки декар плодна градина ще се плащат по 166,20 лв., а за зеленчукова по 207,10 лв., пише още в графика на фонд „Земеделие“. Тези помощи ще се изплатят през май и юни. Оранжерийните производители ще получат субсидия по 881,40 лв. за декар.

Младите земеделски производители освен че ще получат споменатото основно плащане от 16,20 лв. за декар и бонусът от по 14,90 лв. за първите 300 дка, които обгрижват, ще получат и още една преференция от 4,90 лв. затова, че стартират в агросектора. За първи път ще има и субсидии за памук – 137,30 лв. за декар. Българските тютюнопроизводители ще получат 96 млн. лв. от националния бюджет.

ПРЕФЕРЕНЦИЯ

Дребните стопани с

2 445 лв. помощ

за стопанство

2445 лв. субсидия от ЕС ще получат 10 000 дребните земеделски производители, които обработват поне 5 декара земеделска земя у нас. Това става ясно от индикативния график, публикуван от фонд „Земеделие“ вчера. Дребните стопани от 5 до 22 дка могат да получават тази субсидия, но нямат право да кандидатстват по другите евросхеми за субсидиране на земя. По еврорегламент помощта за тях може да варира от 500 до 1250 евро, т.е. нашите прозиводители ще вземат тавана.

За първи път от схемата за дребни стопани може да се възползват и тютюнопроизводителите. През първите 7 години от членството на България в ЕС те не получаваха субсидии, защото масово обработваха по около 5 дка, а субсидии се даваха за поне 10 декара. Дребните стопани получават помощта при облекчен контрол за спазване на правилата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.