Село си търси лекар с обяви във Фейсбук

С обяви във фейсбук си търси лекар или фелдшер смолянското село Мугла. В едно от най-високо разположените села в Родопите няма лекар вече пета година.

"Последно имахме лекарка тук, но тя си тръгна и оттогава си търсим лекар, но няма желаещи. Идвали са за тези години двама - трима да видят условията, но се отказват заради малкия брой пациенти", каза кметицата на Мугла Даниела Кубинска.

Обявата в интернет последно е публикувал 24-годишният Матей Матев. В нея кандидатите се агитират с възможност за сключване на договор с НЗОК и ползване на допълнителни бонуси заплащани от здравна каса. В селото има голяма сграда на здравна служба, чиито втори етаж е с апартамент за медицинския персонал.

"Някога в тази сграда са се израждали и бебета, сега е празна и заключена. Има апартамент с три стаи, баня и всичко необходимо, както и кабинет и превързочна, но след като 5 години са стояли затворени се нуждаят от ремонт", каза Кубинска.

В Мугла през лятото населението е над 500 души, но през зимата остават около 150 души. Повечето са пенсионери, като много от тях са с хронични заболявания, които искат здравно проследяване. Добре е да има медицинско лице в селото, за да могат хората да са спокойни, че има кой да реагира на момента, казва Кубинска. Тъй като много от младите живеят в Смолян, през зимата те прибират родителите в града, за да бъдат близо до докторите.Останалите разчитат за снабдяване с хапчета на пътуващите за областния град. Най-много пращат рецептите си по кметицата и колата, която зарежда магазините в селото. С основните лекарства като аналгин и аспирин си запасяваме за цялата зима, казват старци от селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони