На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Село си търси лекар с обяви във Фейсбук

С обяви във фейсбук си търси лекар или фелдшер смолянското село Мугла. В едно от най-високо разположените села в Родопите няма лекар вече пета година.

„Последно имахме лекарка тук, но тя си тръгна и оттогава си търсим лекар, но няма желаещи. Идвали са за тези години двама – трима да видят условията, но се отказват заради малкия брой пациенти“, каза кметицата на Мугла Даниела Кубинска.

Обявата в интернет последно е публикувал 24-годишният Матей Матев. В нея кандидатите се агитират с възможност за сключване на договор с НЗОК и ползване на допълнителни бонуси заплащани от здравна каса. В селото има голяма сграда на здравна служба, чиито втори етаж е с апартамент за медицинския персонал.

„Някога в тази сграда са се израждали и бебета, сега е празна и заключена. Има апартамент с три стаи, баня и всичко необходимо, както и кабинет и превързочна, но след като 5 години са стояли затворени се нуждаят от ремонт“, каза Кубинска.

В Мугла през лятото населението е над 500 души, но през зимата остават около 150 души. Повечето са пенсионери, като много от тях са с хронични заболявания, които искат здравно проследяване. Добре е да има медицинско лице в селото, за да могат хората да са спокойни, че има кой да реагира на момента, казва Кубинска. Тъй като много от младите живеят в Смолян, през зимата те прибират родителите в града, за да бъдат близо до докторите.Останалите разчитат за снабдяване с хапчета на пътуващите за областния град. Най-много пращат рецептите си по кметицата и колата, която зарежда магазините в селото. С основните лекарства като аналгин и аспирин си запасяваме за цялата зима, казват старци от селото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.