Търсят доброволци за разкопки в българския Помпей

Търсят се доброволци за тазгодишните археологически разкопки в древноримският град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп, известен още и като "Българския Помпей". Проучванията в археологическия резерват ще са за 116-а поредна година. Първата експедиция била проведена през 1900 г. с указ на княз Фердинад.

"Изследователската дейност тази година ще продължи с разкопки на градския площад и ако има финансиране, ще бъде направено окончателното проучване на водния резервоар", обясни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

Ентусиастите, които изявят желание да се включат в предстоящите разкопки, няма да получат възнаграждение за труда си, но за сметка на това ги очаква незабравимо лято сред старинните останки в археологическия резерват. Доброволците ще получат шанса да получат пътуване назад във времето, а заедно с това да бъдат част от проучванията на един от най- значимите археологически обекти в региона.

Акцията за набиране на кандидати се организира от кметството в Никюп, съвместно с Регионалния исторически музей във Велико Търново. Записванията ще продължат до края на май.

Коментари

Задължително поле