Предадоха на Главна прокуратура медицински доклад за фалшиви операции

Предадоха на Главна прокуратура и на Българския лекарски съюз одитен доклад за фалшиви операции, извършвани от лекарка от областната болница във Велико Търново. Констатациите от медицинската инспекция на Министерството на здравеопазването засега нямало да бъдат оповестявани публично. Проверката бе разпоредена от здравното ведомство по жалби на пациенти.

Скандалът с фалшиви операции разтресе лечебницата в старата столица в началото на декември миналата година. Разследването започна след като 22-годишният Сашо Чуков се оплака, че му е извършена интервенция от д-р Дафина Генова, която тогава бе и завеждащ на отделението по Неврохирургия без да е имало нужда от такава. Младият търновец твърди, че е броил близо 3000 лв, както и че интервенцията е платена и от здравната каса.

"Постъпих в болницата след катастрофа, а д-р Генова каза, че имам счупен ломбален прешлен на гръбначния стълб и трябва да се направи операция и да се налее костен цимент. Направих консултации в Плевен и София и се оказа, че нито имам фрактура на прешлени, нито е вкаран костен цимент, за който платих 2160 лв", казва Чуков.

След като се вдигна шум по казуса, близки и на други пациенти се ожалиха от д-р Генова. Междувременно тя бе освободена от длъжността като шеф на отделението.

"В одитния доклад няма изтъкнати крещящи нарушения. Направени са предписания, а сред тях е и това д-р Генова да възстанови на Сашо Чуков сумата за костния цимент. Предоставил съм доклада на лекарката да се запознае с него и ако има възражения, да ги направи. Едва след това ще реша дали е необходимо да и бъде наложено административно наказание", коментира пред "Труд" директорът на болницата д-р Стефан Филев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве