Затварят най-новия завод в Лом

Масови съкращения започват в най-новото и проспериращо доскоро предприятие в Лом "Барит майнинг". До края на януари от фирмата ще бъдат освободени около 100 работници.

Заводът за пелети "Барит майнинг" е част от холдинга "Руа груп" на украинския бизнесмен Виктор Демянюк. Предприятието започна да се строи преди пет години и стана известно като новото "Кремиковци". В цеховете му бе монтирана 60 метрова пещ от бившия металургичен комбинат в Кремиковци, която трябваше да произвежда 50 000 тона метални пелети годишно. 90% от суровината бе предназначена за износ.Миналата година завода отчете 12, 7 млн. лева приходи, което е 653 процента увеличение на приходите му, и бе класиран от експерти на пето място сред най-динамично развиващите се предприятия в България.

В края на 2015 г. обаче от дружеството подали в Бюрото по труда уведомление за масово освобождаване на работниците заради срив на международните пазари на суровини, който довел фирмата до тежки финансови затруднения.

"Съкращенията ще започнат в края на януари. Обсъждаме с ръководството възможностите за намиране работа на част от хората! ",казаха от борсата в Лом.

Масовите уволнения в украинския завод са втори тежък социален удар в крайдунавския район. През 2015 г. италианска шивашка фирма освободи близо 200 работнички. Безработицата в крайдунавския град е сред най-големите в страната - около 20%.

Коментари

Задължително поле