Данъчни пиха кафе за 500 лв.

Данъчни под прикритие пиха кафе и ядоха сладолед за 500 лв. Двамата служители на НАП седнали в кафе-аператив "Баронеса" в Шумен и направили поръчка за еспресо от 80 ст. и сладолед за левче. Когато поискали да платят, сервитьорката не им донесла фискален касов бон, а само сметка за поръчка и така се стигнало до акт и наказателно постановление за 700 лв. След обжалване районният съд в Шумен се смилил и намалил глобата до 500 лв.

Собственикът на заведението искал пълна отмяна на санкцията. Едно от оправданията било, че сервитьорката нямала време да издаде касова бележка в мига, в който клиентите поискали да платят, а я издала по-късно след тяхното тръгване. Предоставила им само сметка за поръчка, отпечатана от компютърната система в обекта.

Имало претенция и за маловажност на случая, но съдът не я приема, защото стойността на покупката не е от значение. Ако се приеме обратното, означава контролните органи в ролята на клиенти да се задължат да правя покупки на висока стойнст, което ще ги затрудни. Магистрати са намалили санкция на 500 лв., защото едноличният търговец нямал до момента нарушения на данъчното законодателство.
Фирмата може да обжалва решението пред административен съд в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право