1 милион родители могат да намалят данъка си

Около 1 милион родители имат право да намалят данъка си, съобщиха от Националната агенция за приходите. Те трябва да подадат декларация, независимо че работят само на трудов договор. Около 200 000 от тях вече са уведомени с писма.

Родителите имат право да приспаднат данъчната си основа с 200 лева, ако имат едно дете, с 400 лева за две деца и 600 лева за три и повече деца. Това означава, че родител с едно дете ще има 20 лева повече. Ако детето е с увреждания, данъчната основа се намалява с 2 хиляди лева, обясни директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.
.

Ако родителите имат дете с увреждане, ще ползват намаляване в размер на 2200 лева. Важно е двамата родители за едно и също дете да не ползват два пъти това облекчение.

Компютрите да са тези, които да изпълнят задачата за подаване на данъчните декларации през 2016 година, се надяват още от НАП.

Те призоваха всеки, който подава декларация, да го направи онлайн.

Това може да направи всеки гражданин, който е получил т.нар. ПИК код. Той се издава безплатно, безсрочен е, сигурен е и също може да се използва за други услуги на НАП.

И тази година ще има 5% отстъпка от данъка на всеки, който подаде декларацията си по електронен път, направи го до 31 март и няма никакви задължения към приходната агенция.
Новост при новата данъчно-осигурителна кампания е и дадената възможност по електронен път да се подават и годишните отчети за дейността на фирмите.

В първите дни на годината вече има подадени 1000 декларации за облагане на доходите, отчетоха от НАП. Те очакват средно около 600 хиляди декларации за доходите на българите.

„Крайният срок за подаване на декларации отново е краят на месец април. Заради празниците обаче тази година той ще е до 3 май. Начините за изпълняване на задължението остават същите, а именно - в офис на НАП, по пощата или по интернет. Плащането отново може да е по банков път или с пощенски запис", обясни още Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес