Хищникът ръмжи със силен британски акцент

Very British! Това е най-краткото описание на един много маниашки F-TYPE, с който Jaguar влезе с пълна газ в новата година. Специалният модел British Design Edition е натъпкан с екстри и се предлага в цветовете на националниото знаме на Обединеното кралство. Главният дизайнер на компанията Йън Калъм го описва много точно: „Това е спортна кола, която вълнува сетивата и изглежда драматично - много индивидуално и същевременно много британски.“

Изданието F-TYPE British Design Edition е доработен вариант на модификацията с компресорен двигател V6 S с 380 конски сили. Ще се продава като кабриолет и купе на цени, гравитиращи около 100 000 евро. Вече трета година F-TYPE присъства в гамата на Jaguar и производителят е толкова горд от представянето на своя „суперспортист“, че сега го облича в британското знаме - както правят шампионите, след като са спечелили златните медали. Ламаринената кожа на „хищника“ е боядисана в един от трите цвята на националния флаг - червено, бяло или новото ултрасиньо. За консервативните потребители се предлага и черно.

Специалният модел се отличава от стандартния F-TYPE по т.нар. спортно-дизайнерски пакет. Предницата е по-страховита с новия черен сплитер, праговете са по-категорично оформени и издадени навън, задният спойлер осигурява 120 кг допълнителен аеродинамичен натиск за по-добро сцепление с пътя и оптимално оползотворяване на мощността на двигателя. Автомобилът стъпва върху изящни тъмносиви матови алуминиеви джанти с диаметър 20 инча, обути в гуми с размер 255/35 отпред и 295/30 отзад. Зад тях красиво се открояват големите спирачни апарати в черен или червен цвят, които бързо укротяват „звяра“ при натискане на педала.

Британският акцент се натрапва не само от рева на расовия трилитров мотор с двойно турбопълнене и директно впръскване на горивото под налягане 150 бара, но и от външния вид на пращящия от сила „спринтьор“. На пръв поглед няма някаква радикална промяна и колата светкавично разтуптява сърцата на ценителите с пуристичния си дизайн на роудстър. Върху решетката, задната броня и праговете виждаме елегантни овални монохромни плочки със знамето на Великобритания. Същите елементи присъстват и в интериора - върху подглавниците и върху покритата с карбон централна конзола. Спортните седалки с 14-степенно регулиране са изцяло облечени в кожа. Познайте в какъв цвят са конците на шевовете? Червено, бяло и синьо - отново намек за британското потекло на автомобила.

Инфоразвлекателната навигационна система бълва кристален и мощен звук от благородното 380-ватово аудио Meridian с 10 говорителя. Ако купувачът има проблеми със слуха или иска още по-здрав саунд, може да си поръча по-гръмогласната система със 770 вата и да тества издръжливостта на тъпанчетата в своите и чуждите уши. В тях ще ехти и „симфонията“ от шестте цилиндъра на наточения мотор. Двигателят изпраща към колелата дивата мощ на своите 380 коня и максимален въртящ момент 460 Nm през 8-степенна трансмисия и ускорява за по-малко от 5 секунди от 0 до 100 км/ч. И кабриото, и купето се предлагат с възможност за двойно предаване AWD, като всички варианти постигат максимална скорост 275 км/ч. При модела F-TYPE British Design Edition с подвижен покрив багажникът е с 10 л по-голям в сравнение със стандартното кабрио благодарение на някои подобрения, които ще влязат в сила за серийната версия след две години.

Връзка с автомобила от всяка точка на света

Изданието F-TYPE British Design Edition надгражда възможностите на стандартния модел и по отношение на модерните комуникации. Двете системи за свързаност InControl Touch и InControl Touch Plus предлагат дистанционни функции и са съвместими с часовник Apple Watch. На практика собственикът може да осъществи контакт с автомобила си от всяка точка на земното кълбо и чрез часовника да провери къде се намира, колко гориво има в резервоара, да отключи вратите, да настрои климатичната инсталация до желаната температура и да я стартира, да запали двигателя и изобщо да подготви колата за пътуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили