Еколозите с нов удар - мътят яйца на костенурки за 1 милион лева

Екипът на “Труд” разкри пореден екстравагантен проект на Министерството на околната среда и водите, в който са замесени неправителствени организации от коалиция “За да остане природа в България”. Централното място на партньор по проекта е на СДП “Балкани”, управлявано от приближения до Тома Белев - Андрей Ралев (понастоящем ковчежник на ПП “Зелените”). В СДП “Балкани” още членуват Катерина Раковска, която е жена на бившия съпредседател на “Зелените” Андрей Ковачев. Изпълнител на проекта е фирма, свързана с коалиция “За да остане природа в България” и дърводелец от “Овча купел”.

В последните дни на 2011 г. община Сливница печели почти 1 милион лева, за да осъществи проект “Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман”. Проектът включва девет дейности, като основните са закупуване на 9 декара ливади и изкопаване на хралупи за лалугери, поставяне на слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурки, изграждане на поилки за костенурки, преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дардавци, организиране на експедиция за търсене на диви сухоземни костенурки в блатото, внасяне на генетичен материал от блатна перушина и други.

Лалугер да си в България на днешно време. Не само че ти косят любимата ливада и те извозват от нея до близкото голф игрище и обратно със сливенска “Тойота”, ами вече ти копаят и хралупа безплатно. За 900 000 лева.

Веднага и в този проект прави впечатление огромното внимание, което за пореден път се отделя за отглеждането на лалугери. Напомняме, че по проект за над 400 000 лева Тома Белев отглеждаше целево лалугери, но в крайна сметка има данни само за преместване на 60 лалугера от близкото голф игрище в сливенския парк “Сините камъни”. В Сливен идеята е била грабливите птици да нападат лалугерите, но в Алдимировското блато нещата изглеждат противоположни - тук ще се копаят хралупи на 9 декара, така че същите лалугери да се крият от огладнелите ястреби и лешояди.

Както споменахме, в проекта са замесени и доста любопитни изпълнители. Незнайно как, там се е наредил едноличният търговец и дърводелец от “Овча купел” Пламен Иванчев. Справка в търговския регистър показва, че фирмата му за последно е била със скромния оборот от 20-ина хиляди лева. Друг изпълнител е фирмата “РОС - Развитие и околна среда” ЕООД. За нея няма никакви данни в търговския регистър. Тя е замесена обаче в проекта за изготвяне на план за управление на Поморийското езеро, изпълняван от “Зелени Балкани” на Тома Белев - ясен сигнал за топлата връзка между явяващите се партньори по проекта еколози и усвояващите пари изпълнители.

Проектът е в процес на изпълнение, макар крайната му дата да е 1 януари 2015 г. По последни данни от ИСУН са разплатени около 570 000 лева и остават близо 400 000 до пълния размер на средствата за усвояване.

Екипът на “Труд” ще отправи запитване до МОСВ какви са резултатите от провежданите дейности - изкопани ли са хралупите за лалугерите, открила ли е експедицията в блатото костенурки, затоплени и измътени ли са яйцата на костенурките. Ще поиска и пълна ревизия на извършеното дотук.

Докато България е затънала в тежки екологични и финансови проблеми, свързани както с качеството на въздуха, балансирането на водоползването, опазването на горите от незаконна сеч и бракониери, така и с растящия държавен дълг, ниските заплати и пенсии, Министерството на околната среда и водите хвърля почти всичките си усилия да обгрижва мрежа от псевдозелени НПО-та с безсмислени проекти и безсмислено харчене на пари.

Докога, г-жо Министър?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини