Ботьо Ботев: Весо Дебелия не беше бос, никой не го познаваше

Застреляният в София преди ден Веселин Стоименов – Дебелия е бил в периферията на хората, около Георги Илиев. Това каза бившият шеф на отдел "Убийства" полк. Ботьо Ботев пред Нова тв.

„До Жоро Илиев имаше много близки хора. Весо Дебелия не беше познат. Не се открояваше на фона на другите. Беше някъде в периферията на нещата“, уточни той по повод информацията, че Стоименов е бил един от наследниците на Илиев и ликвидатор на групировката ВИС-2.

И в момента се знаят истинските босове, които наследяват Илиев след убийството му през 2005 г., заяви още Ботев. „Докато Жоро Илиев беше жив, всичко е минавало през неговите ръце. След това нещата се поеха от много интересни личности“, уточни той.

Показна война

Въпреки поредното показно убийство в криминалните среди, няма опасност да се върнат тъмните времена на разстрелите заради интереси, посочи Ботев. „Всичко е възможно, но към момента няма условия за развиване на брутални, нагли явления, каквито бяха в миналото, защото се промени политическата настройка, промениха някои неща, свързани с поведението на самите тези личности. Много от тях разбраха, макар и късно, че с бухалки и със сила бизнес не се прави“, заяви той.

По думите му много от хората, които наследяват Илиев, вече не са в България, но продължават да дърпат конците. „Тези, които живеят в Дубай, други които са се върнали ужким“, намекна експертът.

Професионални килъри

Убийците на Весо Дебелия са имали добра прецизна подготовка. „Покушението е подготвено според стандартите, както не един и два случая са станали. Самият автомобил, който изгоря, не се е ползвал един или два пъти като начин за бягство“, обясни Ботев.

По думите му трябва да се приеме, че опожарената кола в Студентския град, е свързана с убийството. „Малко е вероятно такива съвпадения да се случват в живота - убийство и кратко време след това опожарен автомобил“, коментира той.

Кой уби Жоро Илиев

На въпрос защо убийството на Георги Илиев е останало неразкрито от него, полк. Ботев каза, че е имало намеса на твърде отговорни личности, които са спънали разследването тогава. Той намекна за некомпетентни хора, които са имали твърде много интереси и стремеж за развитие, което е попречило да бъде изведен случаят докрай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право