Слагат билети на общинския Бигбенд в Русе

Концертите на Общинския духов оркестър в Русе стават с билети, когато участват известни столични или чуждестранни изпълнители. Това съобщиха от Общинския съвет.

Предвидените цени са от 2 до 20 лв. Целта е оркестърът да покрива разходите си за хонорари на гостуващите артисти. Бигбендът ще продължи да свири безплатно на градски тържества и при ежеседмичните си прояви на открито.

Преди 2 г. заплатите на музикантите му бяха увеличени с 6% на 567 лв. месечно. Към годишната издръжка на Биг бенда от 204 000 лв. бяха добавени още 10 % за нови инструменти, участия в концерти и преиздаване на аудио диск. В проектобюджет' 2016 за оркестри и ансамбли са заложени 312 254 лв.

77% от щатните 21 музиканти в Бигбенда са висшисти. Повечето от тях свирят със свои инструменти или ползват взети назаем, защото материалната база на оркестъра не е обновявана от години.

За 50-годишнината си оркестърът получи най-престижното отличие "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България. М.г. Бигбендът стана носител и на "Кристална лира" като единствен духов оркестър в тази категория.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони