10 причини да се откажем от фейсбук

Фейсбук наш насъщен, който си ни го дал, дай ни го и днес...

Понякога болката от отсъствието на любимото същество е нетърпима. Пронизва ни подобно на кол - вампир, точно през сърцето.

Аналогичен случай с интернет: липсва ли, не може да си провериш фейсбук, да видиш кой къде се е тагнал, харесали ли са ти последната публикация, да лайкнеш на приятелка кифленската снимка, да се възрадваш на остроумията на някой от гейовете, с които си се бифренднал* дистанционно, и на свой ред на поостроумничиш на политическа тематика.

Липсата на фейсбук може да остави бездна от раздираща самота в душата.

Както липсата на цигари в три часа сутринта, ако си пушач.

Ето и 10 причини да се откажем от това творение Зукърбъргово.

1. Следят ме.

Да се отдадем без чувство за вина на параноята. Знаете ли, че могат да ви следят чрез мобилните приложения? Разни тъмни мистериозни (и несъмнено правителствени) субекти със сигурност се интересуват къде сме били в петък вечер и с кого си приказваме по чатовете. Защо? Това никой не знае, но няма как да не ни следят.

Истината е, че могат да ви проследят в социалната мрежа. Както приятели, така и жената/мъжът, родителите и бившите гаджета. Има зачестили случаи на учители, които дебнат учениците си. Децата се стряскат, когато чуят въпроса: „Нямаш домашно? А какво правеше в два сутринта във фейсбук?“ Следят ни, определено ни следят. Всички ни следят. Но най-лошото е, че когато кандидатстваме за работа, някои от работодателите си дават труда да проследят какво качваме в социалната мрежа.

А ние имаме на стената си снимки, на които не приличаме на хора. Като онези от Ивановден, когато... е, както и да е. Ако ви предстои интервю за работа, най-добре си отделете известно време да промените настройките за поверителност, че знае ли се.

2. Кара ни да кръшкаме.

Ние не искаме. Фейсбук сам ни подтиква. Например получили сме покана за приятелство. Кликваме да видим кой ни търси и сърцето ни подскача. Оказва се голямата ни тръпка от училище. Нали знаете - старата любов ръжда не хваща. Което практически означава - нищо, че е дебел/-а, раздрусан/-а и леко плешив. Това е ТОЙ/ТЯ! И се изкушаваме. От приказка на приказка докарваме нещата до виртуална, а после и до реална изневяра. Фейсбук ни дава лесен и бърз достъп до неограничен брой хора - стари и нови любови.

3. Игрите ни зарибяват.

Който не е садил несъществуващи домати и не е гледал виртуални пиленца, не ги разбира тези работи. Игри като Farmville ни успокояват, но в същото време зарибяването е толкова силно, че има хора, които буквално прекарват по цял ден и цяла нощ в обслужване на фермите си. Как да не са изтощени след цялото това земеделие! А фермите искат и поддръжка. Стотици долари годишно изхвърчат по любимата игра. Съвсем сериозно, игри като тази са силно адективни и са също така пагубни за душата и портфейла, както да играеш комар примерно.

4. Стресира ни.

Всички останали приятели водят по-интересен и пълнокръвен живот от нас. Ами че те са красиви, снимат се със знаменитости, вършат интересни неща. А ние... Ровичкаме се из „новини“ и се цупим. Защото най-интересната ни снимка е от мола, където сме се оплезили с още две приятелки.

Вероятно ви се е случвало следното: изтощени от дълъг път се прибирате и вече се е смрачило. Покрай пътя виждате осветените в жълто прозорци на самотна къща. Вътре щъкат хора. Колко уютно изглежда, колко ли щастливи са обитателите на този дом! Обикновено тези, в чийто живот надзъртаме за миг, си имат своите малки лични драми - мъжът пие, бие жената, децата са дебилчета и имат пъпки. Самотната леля, прибрана по милост, се чуди дали да се напъха между фикуса и прозореца.

Хората са го казали - чуждата кокошка е гъска и тревата на съседа е по-зелена - подобни идиоми съществуват във всички езици.

Фейсбук въздейства именно на вродената човешка наклонност да завиждаме. А там хората имат всички инструменти да мамят за това колко бляскав светски живот водят и колко прекрасни личности са те. Наясно ли сте, че има приложение, което не само ви разхубавява, като си направите селфи, но дори може да ви постави грим и да ви оправи прическата?

Освен завистта фейсбук събужда и чувството ни за вина. Пълно е с истории, в които хора и най-вече животинчета страдат, гърчат се и издъхват в ужас и нищета. И поуката от всичко това е: „Господи, колко мъка има на този свят.“ Има. И по-голяма част от мъката също е във фейсбук.

5. Залъгва ни, че сме прави.

Обикновено се сприятеляваме с хора, които мислят като нас. Общуваме си и „харесваме“ техните публикации, съответно и те - дали защото мислят като нас, или за да се отблагодарят за доброто ни отношение, също „харесват“ нашите. Това ни създава един илюзорен мехур на благоденствието. И така си живеем, без да има кой да ни противоречи, с мисълта, че всички околни поддържат нашето мнение. Най-много да се появи някой злосторник, когото веднага определяме наум като „трол“ и го блокираме от познатите си.

6. Разболява ни.

Освен че ни нанася психически травми, сатанинското творение ни разболява и физически. От страх да не изпуснем какво става в „клюкарника“, прекарваме дълги безсмислени часове пред компютъра, от което получаваме схващане на гърба, деформиране на седалищните мускули и увреждане на зрението. Ако използваме телефони и таблети, положението е малко по-добро.

7. Откъсва ни от приятелите в реалния свят.

Как се забавляват съвременните деца? Отговорът е: тихо. Очаквате, че за 12-ия рожден ден на синчето вкъщи ще настане, както се казва в една реклама, „истински Армагедон“. А какво заварвате в детската стая? Група малки старчета си цъкат кротичко, насядали всяко с телефон в ръка.

Фейсбук ни засмуква от живота и ни превръща във виртуални зомбита. Вероятно сте чували репликата: „За какво да ходя там, като няма да мога да се тагна?**“ За мнозина радостта от дадено изживяване се измерва в това какви снимки могат да качат от него в интернет. Може би е време да уточним, че фейсбук е само едно от лицата на демона - да не забравяме, че съществуват инстаграм, тиутър, снапчат и други. И така покрай пристрастяването към живота в социалните мрежи се изолираме все повече от всички, които категорично отказват да си направят профил.

8. Въвежда ни в изкушение.

Нали знаете функцията „сподели“? Всяко споделяне е на един клик*** разстояние - тоест буквално нищо не ни струва. Което означава, че свободно и без дори да се замислим, качваме на стената си видеа и изображения, които нарушават закона за авторското право. Това може да е клипче на интелектуално ощетен индивид, който пее кавър на известна песен, без да се е поинтересувал има ли право да разпространява този запис. Обикновено на тези тези артистични напъни не се гледа особено сериозно от закона, стига създателят им да не печели пари от тях.

9. Издава ни.

Фейсбук е най-големият предател. Представете си, че се намирате във Варна, но лъжете по телефона, че сте в Пловдив. Колко му е човекът, с когото разговаряте, да провери мимоходом във фейсбук. Ами че на снимката, която току-що сте качили, пише че се намирате на морето! Дори да внимавате какво качвате, как може да сте сигурни, че някой приятел няма най-лекомислено да ви тагне дори и да сте го помолили да не го прави.

10. Подлага ни на тормоз.

Всеки човек е грозен понякога - когато се храни, косата му се е сплескала по смешен начин, или е хванат в някаква некрасива поза, докато говори например. Как би ви се харесало, ако недоброжелател ви плесне подобна снимка на стената си? А ако реши да ви направи миме**** с подигравателен текст, примерно: „Аз живея, за да ям“ или „Тъп ли съм или вдлъбнат?“

Лични съобщения, в които ви заплашват, снимки, обработени на фотошоп, на които изглеждате като Мис Пиги от „Мъпетите“ - средствата да ви унижат пред стотиците ви, дори хиляди фейсбук приятели са безброй. Особено, ако сте тийнейджър.

Изброихме 10 причини да се отпишете от фейсбук. А сега, ако тази публикация ви хареса, споделете я на стената си.

Бележки за аутсайдери от социалната мрежа.

*Да бифренднеш е да се сприятелиш. Но не задължително, след като си се запознал с някого, поприказвали сте си и си решил, че е симпатичен. Ако си по-предпазлив потребител, даваш приятелство на познати и на хора, с които имаш общи приятели. Така се създава истинска мрежа от познанства.

**Тагваш се, за да видят всички, че си ходил на бар, на плаж, на фитнес - изобщо на разни интересни и престижни места. Целта е целокупното фейсбук общество да добие представата, че водиш изключително богат и интересен живот.

***Клик е звукът, който издава бутонът на мишката. Не е същото като българското „щрак“, което предполага по-силен и груб звук.

****Миме всъщност трябва да бъде транскрибирано като „майм“. Идва от английски - mime, което в случая се отнася до всички манипулирани снимки с хумористично съдържание, които се разпространяват в глобалната мрежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл