Експерт по антитероризъм: "Ислямска държава" планира европейски 11 септември

"Ислямска държава" вероятно планира европейски 11 септември и вече набира хора за тази задача, предупреждава експерт по антитероризъм, цитиран от АФП

Преди 13 ноември френските антитероситчини служби имаха опасението, че терористите ще нанесат удари без значение по какви цели, но срещу цивилно население на различни места в Европа. Това ще е нещо като 11 септември 2001 г., но във Франция. От тогава полицията и разузнавателните служби са поставени в максимално ниво на тревога. Те се опасяват, че през 2016 г. този тип координирани нападения ще се повторят не само във Франция, но и в други европейски държави, казва служителят от френската служба за борба с тероризма, пожелал анонимност.

„За съжаление смятам, че все още нищо не сме видели през 2015 г. Вървим към един вид европейски 11 септември - едновременни нападения в рамките на един ден в различни страни, на различни места. Нещо наистина много добре координирано. Знаем, че терористите работят върху този план”, казва още той.

В същото време все повече групи от млади европейци се присъединяват към редовете на ИД с идеята след това да ги използват за удари в родните им страни.

„Те имат необходимите фалшиви документи, владеят езика, познават местата и боравят добре с оръжия”, казва експертът.

Той добавя, че много от тези хора са вече задържани, но признава, че някои от тях ще се измъкнат, а други вече са се измъкнали.

„Може би след година ще си кажем, че 2015-а е било само репетиция”, завършва служителят от френската служба за борба с тероризма.

Коментари

Задължително поле