Община Русе обяви конкурс след уволнен главен архитект

Община Русе обяви конкурс за главен архитект след дисциплинарно уволнения му предшественик от кмета Пламен Стоилов /ГЕРБ/. Арх. Симеон Рангелов спечели делото си във Върховния административен съд /ВАС/ и след Нова година се върна на поста, но напусна веднага по взаимно съгласие. Длъжността му временно изпълнява арх. Живка Бучуковска. Минималните изисквания към кандидата, който ще получава от 430 до 1600 лв., са да е магистър и да има 4 г. професионален опит.

Арх. Симеон Рангелов беше уволнен на 25 юли 2013 г., но обжалва решението пред Административния съд. Русенските магистрати не откриха дисциплинарно нарушение в работата му при издаденото разрешително за строеж и узаконяване на "Парк-кафе-бистро" срещу хотел "Космополитън". "Описаните в оспорената заповед деяния не представляват дисциплинарно нарушение, тъй като са част от преките служебни задължения на главния архитект", мотивира се съдът.

След протест от общината ВАС потвърди решението и напомни, че Симеон Рангелов издава административни актове по Закона за устройство на територията, които не могат да се оспорват от дисциплинарно производство. В случая не е установено по категоричен и безспорен начин, че архитектът е извършил описаните нарушения от общината. От действията му липсват вредни последици, мотивират се висшите магистрати.

До съдебния спор се стигна след писмо на окръжна прокуратура и становище на РДНСК - Шумен до общинската управа. Русенският градоначалник поиска оставката на Симеон Рангелов заради нарушени процедури при строежа и узаконяването на заведението, както и за уронен престиж на общината. В края на м.г. ВАС отмени и кметската заповед да се премахнат като незаконен строеж навесите към бистрото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони