Тръмп в нов скандал – изгони мюсюлманка от предизборна среща

Мюсюлманка, носеща хиджаб, беше изгонена от предизборната кампания на Доналд Тръмп с полицейски ескорт, въпреки че не е казала и дума. 56-годишната Роуз Хамид беше облечена с тениска с надпис „Селям, идваме с мир”, но седна точно зад борещия се номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ Тръмп, което подразни неговите хора, съобщава Си Ен Ен, цитирана от Блиц.

Скандалът се разрази в град Рок Хил, щата Южна Каролина. Хамид застана зад милиардера докато той произнасяше реч и нямаше как да не влезе в полезрението на присъстващите. В този момент Тръмп обясняваше, че бежанците от Сирия са свързани с „Ислямска държава”.

Въпреки че Хамид стоеше мълчаливо, поддръжниците на републиканеца започнаха да скандират неговото име и да сочат към Хамид и Марти Розенблът – човека, застанал до нея. В крайна сметка двамата бяха изведени с полиция.

В това време публиката крещеше по тях: „Махайте се”. По думите на Хамид, един човек дори й изкрещял: „Ти имаш бомба”. „Много бързо стана грозно и беше наистина страшно”, заяви по-късно Хамид, която носеше на гърдите си жълта значка във формата на еврейска звезда, на която пише „мюсюлманин”.

Тя обясни, че целта й е да покаже, че мюсюлманите не са толкова страшни и че не е нужно хората да се настройват един срещу друг. В началото хората в публиката били дружелюбни, дори я черпели с пуканки. После, обаче, се поддали на психологията на тълпата и изведнъж озверели срещу нея. „Една жена ми хвана ръката и каза: „Толкова съжалявам, че това ти се случва”, разкри тя.

Изданието Breitbart News, обаче, хвърля повече светлина върху групата на Хамид и Розенблът. По време на предизборното събитие няколко души, закичени с жълти звезди, се изправят докато борещият се за президентска номинация Тръмп произнася речта си. Оказва се, че Хамид не е само стюардеса, както я представят повечето медии, но и президент на жените-мюсюлманки в Северна и Южна Каролина. Тя разпространявала антиизраелска пропаганда и твърдяла, че терористичните атаки, извършвани от палестинци, са форма на съпротива срещу израелските окупатори. Появявала се е палестински пропагандни филми. Възхвалява имам Сирай Уахай – сочен за главен организатор на атентатите по Световния търговски център през 1993 година, който е призовавал и за „създаване на ислямска държава в САЩ”.

Мъжът, стоящ до Хамид, също е антиизраелски активист и комунист. Марти Розенблът е и поддръжник на сенатор Бърни Сандърс, който е кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия.

Съветът за американски ислямски отношения и Ислямската адвокатска група поискаха извинение от щаба на Тръмп. Засега от там не са излезли с официално изявление.

И без това скандалният бизнесмен си навлече множество критики в края на миналата година, когато заяви, че ако стане президент на САЩ, ще забрани на мюсюлманите да влизат в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят