Местан и петимата му депутати стават независими, утре подават заявления

Бившият председател на Движението за права и свободи Лютви Местан и последвалите го петима народни представители от парламентарната група на Движението ще подадат утре заявленията си за напускане на групата в деловодството на Народното събрание и ще станат независими депутати. Това съобщи за БНР един от отцепниците Хюсеин Хафъзов.

Хафъзов обясни, че събитията с отстраняването на Местан са свързани с искания нов курс в партията, за да получи ДПС своето обновление:

Политическият елит на партията за голямо съжаление направи един сериозен отстъп от идеите от които и чрез които ние не само печелехме доверие на избори, но и същевременно правехме политика. Лично аз съм имал възможности и поводи в региона най-вече за критикувам партийната линия по отношение на обвързаността й не казвам олигархични, а с бизнескръгове.

Хафъзов потвърди, че към днешна дата няма решение на напусналите за създаване на нова партия, като подложи под съмнение турският президент и премиер да са водили разговори с министър-председателя Бойко Борисов след отстраняването на Местан от лидерския пост:

Ако наистина е проведен разговор между министър-председателя на Република Турция с премиера на нашата страна дали е имало някакво искане от страна на министър-предедателя господин Ахмет Давутоглу или натиск, или е бил проведен разговор от съвесме друго естество - трябва да си мерим думите, защото знам каква е дипломацията в Турция, знаем, че професор Давутоглу е бил външен министър - един дипломат, който много добре най-вероятно си мери приказките и знае какво, как и от кого да поиска.

Нормален процес за оздравяване на партията

В интервю за предаването "Неделя 150" доктор Тунчер Кърджалиев от ДПС определи случилото с Местан "нормален процес" за оздравяване на партията.

По думите на Кърджалиев, причините за отстраняване на Местан не се коренят в прочетената от него декларация за сваления руски бомбандировач:

В последните месеци той не излъчва енергия, свързана с избирателя, според мен, има самочувствие на безгрешен, надменност до комуникация с назидателен тон и няма как който и да е човек да не се отчуждава от колективните органи - всичко това беше последвано от трудно позициониране на партията до редуциране на партньори, както и до дефицит на доверие - заради това и в такова деликатно положение беше партията без ясна идентификация по оста опозиция или управляващи.

Тунчер Кърджалиев изрази убеденост, че разговори между турския премиер и президент са водени с Борисов, като отново обърна внимание, че тези, които са решили да последват Местан и да напуснат парламентаранта група, не са членове на ДСП.

Кърджалиев съобщи, че през април на националната конференция на състезателен принцип ДПС ще избере нов председател на партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини