Инспекция по труда погва фирмите за саниране

Инспекция по труда затяга проверките на фирмите, който извършват саниране на сградите, съобщиха от ведомството. За дейностите по саниране често се използва изключително рисковият въжен достъп, отбелязват от инспекцията по труда.

Ще продължи засиленият контрол на големите строителни обекти и при строителство с голям обем изкопни работи. Той беше наложен в последните години заради едновременното изграждане на много инфраструктурни обекти, необходимостта да се работи в кратки срокове и често да се наемат бързо работници без нужната квалификация, което е предпоставка за повишен трудов травматизъм.

Ще се извършат проверки за осигуряване на здраве и безопасност при извършване на строително-монтажни работи и за законосъобразното възникване на трудовите правоотношения по силата на еднодневните договори в отрасъл "Растениевъдство". Те бяха регламентирани с промени в Кодекса на труда и специална наредба от края на юли 2015 г., припомнят от Инспекцията.

Условията на труд ще се проверяват във всички отрасли на селското стопанство.

Данните на европейската статистика показват, че трудовият травматизъм при работниците под наем е два пъти по-висок отколкото при другите работници. Ще се проверяват предприятията, осигуряващи временна работа, за да се установи колко работници са устроили на работа и в кои фирми. След това ще се проверяват и предприятията-ползватели на работната ръка, ако дейността им е у нас.

Инспекцията ще контролира още посредническата дейност и условията, при които се командироват български работници в държави-членки на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес