България с антирекорд, Гибралтар ни прави компания

На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

МБАЛ Бургас назначи областен координатор по трансфузионна хематология

Областен координатор по трансфузионна хематология е назначен в МБАЛ Бургас от началото на тази година. Д-р Петя Шишкова идва от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Като специалист с дългогодишен опит, тя ще отговаря за кръводарителските акции и осигуряването на кръв и кръвни съставки на целия Бургаски регион. Това съобщават от пресцентъра на МБАЛ.

Длъжността е разкрита след консултации с Националния център по трансфузионна хематология и стратегическата роля, която играе отделението на МБАЛ Бургас за обезпечаване нуждата от кръвни продукти.

Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ Бургас (познато като Кръвния център) е единственото в регион Бургас. То снабдява с кръв всички останали лечебни заведения и реагира при нужда от спешно кръвопреливане, при масов травматизъм, бедствия и катастрофи.

В последните години работата на отделението е нараснала в пъти. Броят на кръводарителите всяка година се увеличава средно с 8%. През 2010 г. броят им е бил 6391, през 2014 г. – 8439, а през 2015 – близо 9000. Освен координатор, в отделението скоро ще бъдат назначени и още двама лекари.

Миналата година на територията на МБАЛ Бургас започна изграждане на ново Отделение по трансфузионна хематология, за да се подобрят условията и за кръводарителите, и за работещия персонал. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването. Очаква се до началото на м. април т.г. новото отделение да бъде готово.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.