Москва: Няма промяна, „Южен поток" е спрян

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна. Той е спрян. Това заяви говорител на руското министерство на енергетиката пред ТАСС. “Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви представителят на министерството. Коментарът на руския представител дойде по повод излезли по-рано публикации, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици.

Според информация на ТАСС премиерът Бойко Борисов е получил намек от руска страна, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена през следващите няколко седмици.

Два международни фактора тласкат Москва към възстановяването на проекта "Южен поток", посочват източниците. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция.

Вторият фактор е буксуването на голямата надежда на Москва - проектът "Силата на Сибир". В последния работен ден на миналата година "Газпром" отмени търг за строителството на 800 км от газопровода, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай. Рецесията на китайската икономика и мрачните перспективи пред нея засега ще отложат реализацията на "Силата на Сибир".

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че в настоящите условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. От своя страна президентът на „Газпром Алексей Милер обяви, че проектът „Южен поток“ повече не е актуален.

Проектът за газопровод „Южен поток“, струващ 15,5 милиарда евро, трябваше да доставя 63 млрд. куб.м. газ. Тръбата трябваше да свърже България и Русия по дъното на Черно море. Предвиждаше се тя да заработи в началото на 2016 г.

Коментари

Задължително поле