Американска ТЕЦ си търси 600 млн. лв. от НЕК

Американската топлоелеектрическа централа "ЕЙ И ЕС- Гълъбово" има да получава близо 600 млн. лв. от Националната електрическа компания (НЕК). Това обяви в Гълъбово Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС- България". По думите му все пак има надежда скоро да бъдат разплатени дълговете в енергетиката.

"Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че има прогрес. До няколко седмици се очаква банките да дадат техните оферти, след което в зависимост от тях процеса може да се развие бавно или бързо, в зависимост дали се налагат преговори или не", коментира Маркет. Той увери, че в момента в който получат средствата ще изплатят и своите задължения. "ЕЙ И ЕС- Гълъбово" дължи 119 млн. лв. за доставени въглища на държавната компания "Мини Марица-изток".

"Има затруднения в мините, получаваме известия, че намаляват количествата на договорени въглища за доставка, което неминуемо ще доведе до намаление на производството в региона, така че това е сериозно притеснение за нас и се надяваме да бъде решен по-скоро този въпрос", коментира изпълнителният директор по експлоатация на "ЕЙ И ЕС- Гълъбово" Тодор Бележков. Той добави, че за разлика от други години от средата на 2015 г. централата е доста натоварена, блоковете се използват на максимална мощност особено в по-студеното време.

Ръководството на американската централа и кметът на община Гълъбово Николай Тонев откриха в понеделник първият етап от рехабилитацията на Младежкия център в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес