Страните от ЕС откриха пътя за ратификация на сделката за Брекзит въпреки поисканото отлагане

Дипломира се първият випуск сестри и акушерки от шуменския филиал на МУ– Варна

Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Арест за двама мъже след бягство от проверка и повреда на патрулка в Пловдив

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Пуснаха над 200 творби да се продават благотворително онлайн

Братоубиец съди България за половин милион лева, иска чисти тоалетни

Братоубиец съди България за половин милион лева. Причината: в затвора не получил своевременно и адекватно лечение, след като се разболял от бронхопневмония.

Дончо Пехливанов, който е от Карнобат, убил брат си Стоян, след скандал между двамата за делба на пари от продадени наследствени земи през 2011-та година.

Драмата се разиграла в село Аспарухово, в родната къща на двамата, пред очите на майка им и баба им. Дончо намушкал брат си смъртоносно в корема. От тогава е в затвора. Присъдата му от 18 години зад решетките е била редуцирана на 12.

Пехливанов е всеизвестен с това, че нон стоп пуска жалби до различни институции и се оплаква. Сред хитовете му са, че не му осигуряват непрекъснат достъп до течаща вода, че не му осигуряват достъп до тоалетна с добри хигиенни условия и др.

През студените месеци на 2012-та се разболял от бронхопневмония, състоянието му се влошило и постъпил в болница. Затворникът е бесен и обвинява държавата, че след проведеното оперативно лечение, не са му били осигурени нужните медицински грижи през възстановителния период. Неимуществените вреди, които претендира, че е претърпял, според него били заради „бездействие и арогантно, и презрително отношение на медиците и ръководните служители, работещи в Бургаски затвор.“

Административен съд Бургас е отхвърлил иска за обезщетение като неоснователен и недоказан и е осъдил Дончо Пехливанов да заплати дължими такси и разноски в размер на 7 740 лева.

По делото е поискана и допусната съдебно – медицинска експертиза и е разпитан свидетел, който е изтърпявал наказанието си заедно с ищеца през зимата на 2012 г.

„Чл. 10 ал. 2 ЗОДОВ освобождава ищците от внасяне на такси и разноски по делата. Ако обаче предявеният иск бъде отхвърлен изцяло (какъвто е конкретният случай), съдът осъжда ищеца да заплати дължимите такси и разноски. Затова и предявилият неоснователно иск следва да бъде осъден да заплати дължимата държавна такса, депозита за назначеното вещо лице, както и възнаграждение за процесуален представител на ответника” се казва в решението на Административен съд Бургас.

Лишеният от свобода Пехливанов обжалва произнесения съдебен акт във Върховния административен съд.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.