Братоубиец съди България за половин милион лева, иска чисти тоалетни

Братоубиец съди България за половин милион лева. Причината: в затвора не получил своевременно и адекватно лечение, след като се разболял от бронхопневмония.

Дончо Пехливанов, който е от Карнобат, убил брат си Стоян, след скандал между двамата за делба на пари от продадени наследствени земи през 2011-та година.

Драмата се разиграла в село Аспарухово, в родната къща на двамата, пред очите на майка им и баба им. Дончо намушкал брат си смъртоносно в корема. От тогава е в затвора. Присъдата му от 18 години зад решетките е била редуцирана на 12.

Пехливанов е всеизвестен с това, че нон стоп пуска жалби до различни институции и се оплаква. Сред хитовете му са, че не му осигуряват непрекъснат достъп до течаща вода, че не му осигуряват достъп до тоалетна с добри хигиенни условия и др.

През студените месеци на 2012-та се разболял от бронхопневмония, състоянието му се влошило и постъпил в болница. Затворникът е бесен и обвинява държавата, че след проведеното оперативно лечение, не са му били осигурени нужните медицински грижи през възстановителния период. Неимуществените вреди, които претендира, че е претърпял, според него били заради "бездействие и арогантно, и презрително отношение на медиците и ръководните служители, работещи в Бургаски затвор."

Административен съд Бургас е отхвърлил иска за обезщетение като неоснователен и недоказан и е осъдил Дончо Пехливанов да заплати дължими такси и разноски в размер на 7 740 лева.

По делото е поискана и допусната съдебно – медицинска експертиза и е разпитан свидетел, който е изтърпявал наказанието си заедно с ищеца през зимата на 2012 г.

„Чл. 10 ал. 2 ЗОДОВ освобождава ищците от внасяне на такси и разноски по делата. Ако обаче предявеният иск бъде отхвърлен изцяло (какъвто е конкретният случай), съдът осъжда ищеца да заплати дължимите такси и разноски. Затова и предявилият неоснователно иск следва да бъде осъден да заплати дължимата държавна такса, депозита за назначеното вещо лице, както и възнаграждение за процесуален представител на ответника” се казва в решението на Административен съд Бургас.

Лишеният от свобода Пехливанов обжалва произнесения съдебен акт във Върховния административен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право