200 000 лв. за нова сцена на Античния театър в Пловдив

С 200 000 лв. от общинския бюджет на Пловдив до 1 юни 2016 г. трябва да бъде изградена изцяло нова сцена на Античния театър, тъй като сега съществуващата е силно компрометирана и се нуждае спешно от основен ремонт.

Това съобщи зам.-кметът на Пловдив по културата Амелия Гешева, която се похвали, че до момента вече има над 30 заявки за събития на древната сцена през летния сезон.

"В момента решаваме от какъв точно материал да бъде новата сцена, за да може да издържи по-дълго на капризите на времето и различни метеорологични условия. Изборът ни ще е между дърволекс и тиково дърво", допълни зам.-кметицата Гешева.

Освен това предстои да бъде направена и нова хидроизолация на пространствата под самата сцена на Античния театър. Там пък ще има експозиционна зала с артефакти, намерени при разкопките на театъра.

Високите подпочвени води създават сериозни проблеми не само на Античния театър, но и в други емблематични за Старинен Пловдив и Трихълмието обектки, като Балабановата и Данчовата къща, аптека "Хипократ", къщите "Хиндлиян" и "Мексиканска графика", признаха от градската управа.

В бюджет 2016-са планирани средства и за решаване на този проблем, а други 50 000 лв. са целево заделени за реставрация и обзавеждане с автентична старинна медел на къща "Клианти".

За археологически разкопки Община Пловдив е осигурила 190 000 лв, като 40 000 лв. ще отидат за Римския форум на площад "Централен". Другите 150 хиляди лв. пък ще получи Археологическият музей за проучвателни разкопки на Небет тепе, могилата край село Маноле и дейности по Голямата Базилика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони