Война за тялото на починала жена в Сливен

Семейството на починала жена от Сливен води битка в продължение на дни, докато докаже, че има право да я погребе – алармира сливенската адвокатка Елена Попова. В продължение на 5 денонощия трупът бил оставен в хладилна камера заради „бездушието на администрацията“ – заяви още адвокатката.

40-годишната Веселина Г. издъхнала след катастрофа в реанимацията на областната болница на 6 срещу 7 януари. „Тя е наша близка, колежка-юристка. По стечение на обстоятелствата през последните години се беше установила в Холандия“ – каза адвокат Попова. Веселина се върнала в България за Коледните празници. Но станала катастрофата. От този момент нататък започнала борбата кой има право да я погребе. 78-годишната майка на Веселина била в Холандия, за да гледа 10-годишното си внуче. В Сливен бил единствено брат й.

„Отидохме да получим смъртния акт. Но се оказа, че биологичният баща на детето й и негов законен представител, дошъл в Сливен, в общината и е взел акта. Отделен е въпросът защо този господин, с когото починалата е била във влошени отношения, водели са се дела и който си има свое си семейство, сега е така настоятелен той да я погребе. В случая същественото е, че по мнението на общинската администрация единствено той имал право на това. Пълен абсурд!“ – отсече Елена Попова.

Тя посочи, че съгласно регламент на външното министерство, при липса на изразено последно желание на починалия правото на разпореждане с тялото се предава на съпруг, пълнолетни деца, родители, братя или сестри. „И така ние дни наред водим дебати при условие, че Веселина няма брак с бащата на детето си. Майка й се върна спешно. Тази възрастна жена само дето не спеше в моргата“ – заяви Попова. Едва на 11 януари по обяд било издадено копие на смъртния акт, възоснова на него роднините прибрали тялото от болницата и траурната церемония била насрочена.

Според адвокатката, близките на много българи работят в чужбина и подобен кошмарен сценарий би могъл да се повтори, защото хората не знаели правата си, а властите проявявали бездушие. „За сравнение как действат властите в „белите“ държави:: още на 8 януари свикаха спешно заседание на Агенцията за закрила на детето и детето на Веселина вече е в защитено жилище в чужбина и има назначен попечител“ – каза адвокат Попова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.