Треска за лечебни супергъби посред зима у нас

Треска за лечебни супергъби владее берачи у нас. Посред зима те са се впуснали по следите на вълшебните рейши, чага и майтаке в родните гори, съобщава ФОРУМНЮЗ.

Екзотичните представители на азиатската флора и фауна се срещат в България дори в студа, но само в най-отдалечените и девствени места, разкриват познавачи пред екипа на сайта. По думите им времето напоследък е благоприятно за гъбите, защото хем падна сняг, хем след това температурите се вдигнали.

Царицата расте в Бургаско

Най-голямото природно чудо според японската медицина, което цери дори рак – гъбата рейши, расте на поразия в Бургаско. Местните берачи разказват, че тази година са се натъкнали на десетки нейни представители, които по принцип са капризни и искат специфични климатични условия.

Гъбарите обаче не обрали откритите червени рейши, защото не знаели как да ги третират в последствие. Запалените по лекуване с гъби съветват да се обират и от тях да се прави чай или спиртна настойка (б.а. тинктура) за повишаване на имунитета.

Диетата на гейшите в родните гори

Гъбата на гейшите също се шири в родните гори. Майтаке е имуностимулатор при тежка заболявания, но се ползва и за отслабване. Именно затова са я приемали гейшите, които е трябвало да опитват всяко ястие, което поднасят, за да е сигурно, че в него няма отрова.

Още един природен феномен – гъбата чага, вече е сред любимите находки на родните гъбари в по-слабия за находки зимен сезон. Тя расте върху стари брезови дървета и също се използва за ракови заболявания. Според познавачите гъбата се суши и се смила на мелачка за кафе, след това се смесва с кисело мляко. Може да се вари на чай или да се направи спиртен извлек.

Както и с консумирането, така и с лекуването на чрез гъби трябва да се внимава много, напомнят гъбарите с богат опит. По думите им дървесните видове нямат двойници, но това не означава, че всеки може да ги ползва без да е подготвен.

Коментари

Задължително поле