Земеделското министерство готви законодателство за по-строг контрол върху детското хранене

Расисткият скандал скара и политиците

Силно земетресение край филипинския остров Минданао

Спортният министър Кралев: Президентът за пореден път прояви своята некомпетентност

Папата анатемоса преяждането

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Не пускат Михайлов да си тръгне от БФС

Сирийската армия влезе в град Ракка

Ердоган не желае да се срещне с Помпео и Пенс в Анкара, а само с Тръмп

Лия прави клип на култова своя балада Със „Сини очи“ певицата стартира издаването на поредица от шлагерни сингли, които ще събере в албум

Д-р Мариян Иванов: Помогнете на имунната си защита през есента и зимата Билкови и хомеопатични средства държат вирусите и бактериите надалече

Новият посланик на САЩ Херо Мустафа пристигна в България

Ким Чен-ун изкачи на бял кон свещената за корейците планина Пектусан (СНИМКИ)

Добричката болница с нова апаратура за 104 000 лв.

Делото за фалита на КТБ стигна до Конституционния съд (обзор)

Върховният касационен съд (ВКС) спря делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и поиска Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционни два текста от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН). Причината – те нарушават правата на акционерите като страна в процеса.

Става дума за чл. 16, ал. 1, който гласи, че право на жалба имат само квесторите или синдиците, а на протест – прокуратурата, както и за чл. 11, ал. 3, според който банката се представлява в процеса от квестори и синдици, назначени от централната банка и Фонда за гарантиране на влоговете. Така, макар и страни в делото за несъстоятелност, акционерите, които имат над 5% от капитала на банката и фонда, нямат право на жалба.

Върховните съдии сочат, че по чл. 56 от конституцията всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени неговите права и интереси. А по чл. 122, ал. 1 и чл. 121, ал. 1 гражданите и юридическите лица имат право на защита във всички форми на процеса, а съдилищата осигуряват равенство и състезателност на страните.

Акционерите имат право на равенство според конституцията, а нямат според ЗБН, коментират юристи. Това, че делото за фалита на КТБ е спряно, няма да се отрази на производството по несъстоятелността. Така е, защото решението на Софийския апелативен съд от юли м.г., определящо за начална дата на неплатежоспособността 20 юни 2014 г., вече се изпълнява.

Делото стигна до ВКС по жалби на изпълнителните директори на КТБ. То ще бъде размразено след решението на КС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.