Аржентинец с испански паспорт сред извършителите на въоръжен обир в Пазарджик

Роденият в Аржентина Хорхе Фернандо Кастро е един от четиримата извършители на въоръжения обир в Пазарджик на 21 декември след 20.30 часа вечерта, при който бяха простреляни и ограбени братята Спас Спасов и Тодор Николов.

39-годишният южноамериканец, който има испански паспорт и постоянна адресна регистрация в Барселона, е задържан заедно с 31-годишния Джемал Аликов на 7 януари вечерта край Мебелна къща на бул. "Асеновградско шосе" в Пловдив от въоръжени с автомати полицаи и жандармеристи.

И на двамата Окръжна прокуратура-Пазарджик е повдигнала обвинения за престъпление по чл.199, ал.2, т.2 и 3 във връзка с чл. 198, ал.1 и чл. 20, ал.2 от НК за грабеж, придружен с опит за убийство. До момента е установено, че на 21 декември 2015 г. в Пазарджик Аликов и Кастро в съучастие с Васил Атанасов и с още едно неизвестно засега лице са отнели чрез използване на сила и оръжие - автомат "Калашников" и пистолет, чужди движими вещи - 23 500 лв., около 1 кг златни накити и мобилни телефони, собственост на братята Спас Спасов и Тодор Николов, които били в компанията на 37-годишна Катя, която живеела на семейни начала с първия.

Преди да нахлуят в къщата, която братята използвали за офис на строителната си фирма за саниране на сгради и хидроизолации, маскираните и въоръжени нападатели привели в безпомощно състояние пазача на входа. Братята, които са баща и чичо на общинския съветник от БСП-Пазарджик Антон Николов, оказали яростна съпротива на бандитите, които открили огън с огнестрелно оръжие. Известният като Спас Циганина строителен предприемач бил прострелян в крака, а брат му Тодор - в крака и ръката. След обира четиримата обирджии се укрили, преди полицията да им влезе в следите и ги залови. Пръв на 30 декември, е задържан криминално проявеният и многократно осъждан Васил Атанасов, на когото още на 2 януари съдът наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

При ареста на Джемал Аликов и Хорхе Фернандо Кастро в тях са открити 10 000 евро, но засега от златото няма и следа, но най-вероятно то е в четвъртия от бандата.
Под ръководството на Окръжна прокуратура - Пазарджик продължават активните процесуално-следствени действия по делото и издирвателните мероприятия за установяване на четвъртия съучастник. Това стана ясно на съвместен брифинг с участието на зам.-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов и шефовете на областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив Йордан Рогачев и Христо Разсолков.

Разследващите твърдят, че има събрани достатъчно доказателства срещу тримата арестувани, макар че все още да не са открити автоматът "Калашников" и пистолетите, с които е извършен обирът. Според криминалистите въоръжените нападатели не са се познавали лично с братята Спас и Тодор, но са разполагали с точна информация за техните навици и с какви пари се движат.

Коментари

Задължително поле