Турският посланик неприемлив и за леви, и за десни политици (обзор)

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков и бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов подкрепиха премиера Бойко Борисов, който се обяви против натиска от Турция по казуса с отстраняването на досегашния председател на ДПС Лютви Местан. Двамата разкритикуваха българските власти за либералното отношение към политиката на Анкара.

„Има неадекватни действия от страна на турския посланик и външният ни министър трябва да бъде с една идея по-категоричен”, заяви Петков вчера по Би Ти Ви. „Фактът, че се дава прекалено голямо значение на Турция при формиране на елита и политиките на ДПС, е смущаващ”, добави той.

Турският посланик в България трябва да бъде обявен за персона нон грата заради намесата му във вътрешните работи на страната, заяви в неделя пред Би Ти Ви Иван Костов. Според него българските министерства и служби, които отговарят за сигурността, трябва да ревизират своите оценки за рисковете от политиката на неоосманизирана Турция.

Костов прогнозира, че следващата битка в ДПС ще бъде на мюсюлманската конференция на 24 януари, защото зад сегашния главен мюфтия стои турският Дианет, който издържа българските имами, училищата и т.н.

За намерението на Местан да прави своя партия лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че проект, над който тежат съмнения, че е управляван от Анкара, е неприемлив партньор. Той изрази задоволство, че Лютви Местан е признал, че той е свалил кабинета „Орешарски” от власт, и допусна политическа сделка между ДПС и ГЕРБ. По думите му остава да виси въпросът дали и това действие на Местан е съгласувано с турското посолство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини