Баба върна ало-измамник да му даде още 200 лв. в Русе

91-годишна старица хариза 1600 лв. на телефонен измамник и го върна да му даде още 200 забравени лв. в Русе. За случая на тел. 112 е алармирала потърпевшата, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град.

Възрастната жена твърдяла, че на домашния й телефон се обадил "д-р Крумов" за пострадал роднина от токов удар. Тя се сетила за племенника на първия си братовчед и мнимият лекар я подплашил, че младежът е със счупен крак и ръка. За да го транспортират със самолет до "Пирогов", били нужни 12 000 лв.

Пенсионерката дала събраните пари на изпратения човек от здравната каса. Той изчезнал, а бабата обяснила по телефона на "д-р Крумов", че забравила за откритите още 200 лв. у дома си и куриерът се върнал да ги прибере.

Жената не посмяла да пусне слушалката до вечерта според получените инструкции, докато накаря се престрашила и позвънила на племенника. След като никой не й отговорил, тя отишла при комшийката и разбрала за измамата.

Случаят се изяснява от заведеното досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Преди дни "д-р Крумов" и "капитан Лозанов" принудиха по същата схема 89-годишна старица в Русе да им събере 600 щатски долара, 800 лв. и 12,9 г злато за пострадалата й дъщеря.

Въпреки мащабната превантивна работа на полицията и постоянните предупреждения, за ежедневните телефони измами в България, има основателни причини, категорични са криминалисти. Те дори ги разглеждат като "заплаха за националната сигурност", защото така се източват реални пари и се поддържа престъпността в страната.

Коментари

Задължително поле