Руски вестник: ЕК е готова да преразгледа "Южен поток"

Европейската комисия е готова да преразгледа проекта за газопровода "Южен поток", съобщава руският вестник "Известия". Изданието цитира отговор от пресслужбата на ЕК, в който се казва, че Брюксел е готов да разгледа проекта "Южен поток", при условие че той съответства на Третия енергиен пакет.

Представителите на България, Русия и на компанията "Газпром" са отказали коментар по темата. Руският вестник обаче твърди, че има свои източници в министерството на енергетиката в София, според които България е започнала двустранни преговори за възобновяването на "Южен поток" със засегнатите държави в страните в Източна и Южна Европа, в частност с Италия и Сърбия.

Освен това изданието цитира и дипломати, според които преговорите между българските, руските власти и "Газпром" са започнали още през есента, веднага след като разговорите между Русия и Турция за проекта "Турски поток" започнаха да буксуват.

Според директора на руския Институт за стратегическо планиране и прогнози Александър Гусев София вероятно има някаква договореност с ЕК, щом обявява публично възобновяването на проекта. По думите му Русия едва ли за втори път "ще стъпи на това гребло" и ще компрометира статута си на надежден доставчик. Гусев прогнозира, че до месец преговорите, ако се състоят, ще преминат на официално ниво.

Друг руски експерт по енергийна безопасност Игор Юшков смята, че в условията на напрежение между Турция и Русия заради сваления самолет и икономическата война с Украйна, "Южен поток" се явява по-малкото зло.

Вчера руското министерство на енергетиката официално отрече информацията в някои български медии за рестартирането на "Южен поток".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес