"Ислямска държава" зад атентата в Истанбул. МВнР не знае за пострадали българи

Турските власти вярват, че терористичната групировка "Ислямска държава" е свързана с атентата в центъра на Истанбул, при който загинаха 10 души, а поне 15 бяха ранени, предаде Хюриет Дейли.

Разследващите са се фокусирали върху тази теза, тъй като мястото е избрано заради многото туристи.

Спешна среща

Турският премиер Ахмет Давутоглу свика извънредно заседание по сигурността с ключови министри и длъжностни лица след самоубийствения атента в центъра на града, при който загинаха 10 души, а поне 15 бяха ранени. Както Труд писа, камикадзе се е самовзривило сред голяма група туристи.

Националността на жертвите и ранените

Започна да става ясна и самоличността на жертвите - голяма част от тях са германци, става ясно от пресконференция на властите. Сред ранените има още германци - поне шестима, и норвежец. По-рано стана ясно, че е постадал и южнокореец. Голяма група от Южна Корея е била по това време в центъра. Хоспитализиран е и перуанец.

Редица дипломатически мисии съобщиха, че са в контакт с турските власти и следят дали техни граждани са сред ранените или жертвите.

МВнР все още няма официална информация

Българското външно министерство съобщи, че няма информация за пострадали българи в Истанбул.„Нашият консул отиде на място, още когато се случи инцидентът, подаде заявление до турските власти, че искаме незабавна информация, но до този момент нямаме такава. Това е защото все още продължават спасителните операции на място, районът е отцепен, пълно е с медицински екипи и полиция, а и достъпът на медиите е леко ограничен“, заяви говопрителят на МВнР Жотева.

Тя поясни, че това което знаят със сигурност официално от кабинета на кмета на Истанбул е, че има 10 загинали и 15 ранени до този момент.

Абдуллах Гюл иска единство срещу терора

Бившият турслки президент Абдуллах Гюл изрази своите съболезнования на семействата на жертвите и поиска единство срещу терора.

"Нашите граждани трябва да подкрепят правителството и държавата и да действат според препоръките им", заяви Гюл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини