Петролът върви към 30 долара за барел

Цената на петрола приближава все повече до 30 долара за барел, след като днес отбеляза нов 12-годишен минимум. На Лондонската борса цената на петрола сорт "Брент" с доставка през февруари 2016 г. във вторник падна до 30.65 долара за барел. Само с цент по-малко се котираше американският лек суров петрол, което е намаление съответно с 8 и 9 на сто от старта на търговия. Цената на руския петрол "Юралс" в същото време достигна рекордно ниска цена от 30.5 долара за барел.
Анализатори на банката "Морган Стенли" не изключват възможността цената на нефта да падне до 20-25 долара, а вече се предлагат и фючърсни сделки за следващия декември на цена от 15 долара, съобщи Блумбърг. Заради поредния срив, който от началото на годината е изтрил цели 17% от стойността на петрола, в началото на март се събират на извънредна среща членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). "Петролна цена от 20 долара е възможна", отбелязват експерти на банката "Морган Стенли".

Според тях обаче това ще е по-скоро заради динамиката в курса на долара, която допълнително влошава ситуацията на пазарите, която е белязана от продължаващите притеснения за китайската икономика. Според Блумбърг нефтени спекуланти купуват опционни контаркти, които ще им донесат печалба дори и при нов спад на цените. Агенцията цитира данни от Нюйорскската борса, че инвеститори купуват петролни опции, разчетени на цени от 30, 25, 20 и дори 15 долара за барел. Все пак обемът на контрактите за доставка на нефт през декември 2016 г. на цена под 15 долара са незначителни и са едва за 640 000 барела. Причина за сегашното поведение на търговците е декемврийското решение на ОПЕК да повиши квотите за добив на нефт на фона на спаднало търсене и възможно връщане на пазара на Иран в съвсем скоро време. Според президента на ОПЕК Ибе Качикву, който е държавен секретар по петрола на Нигерия, е необходима спешна среща на картела в началото на март, за да се обсъди срива на цените на петрола.

Рязкото падане на цените на петрола може да доведе до банкрута на множество американски добивни фирми, пише в."Уолстрийт джърнъл". По данни на изданието над 30 неголеми петролни компании вече са подали заявления за фалит. Според консултантската компания "АликсПартнерс" в момента северноамериканските производители на нефт губят по 2 млрд. долара всяка седмица заради срива на цените. Много фирми обаче не са готови да намалят добива на нефт, въпреки пренасищането на пазара и падането на цените, допълва изданието. Причината е, че са теглили заема за реализация на бизнеса си и не могат да си позволят да свят обемите си. Според анализаторите тези компании може да удържат положението само ако цените на петрола се върнат на нива около 50 долара.

Коментари

Задължително поле