Стоичков: Меси е най-скромният шампион

Лионел Меси е най-скромният шампион, който футболът е виждал, възкликна Христо Стоичков след петата „Златна топка” на аржентинския гений. Камата бе специален гост на „Барселона” за церемонията в Цюрих.

„Купонът започна още в самолета - разказа Стоичков пред „Труд” след завръщането в Барселона. - Той е само за 30-ина души, а Лео ме хвърли в центъра на купона, защото седна до мен. Отвори се шампанско, имаше много наздравици, снимки. А почти колкото на Лео, всички се радваха на сина му Тиаго, който отнесе много целувки.

За Меси какво да кажа? Той е най-скромният шампион, когото светът е виждал. Рядко свястно и земно момче. Разпитваше ме как е било, когато аз съм вземал „Златната топка”. Какво бе настроението в отбора на Йохан Кройф. Пита ме и как сме празнували, и как сме се вдигали след слаб мач. Той явно не е замъглен от мегауспехите си и иска много да знае за историята на „Барса”, за да продължи да пише своята и на клуба със златни букви или по-точно... със златни топки!

Винаги Меси казва, че успява толкова много заради своите съотборници. Дели успехите си с тях. Така правят големите шампиони. Освен това Лео вече е баща и улегнал мъж. Наистина съм много впечатлен от него. Рожба на „Барса”и доказателство, че ние сме повече от един клуб.

Церемонията в Цюрих беше превъзходна. Видях се с Лотар Матеус, Марко ван Бастен, Едгар Давидс и кой ли още не. Ще изпусна някого. Имаше хора, на които обърнах гръб. Няма да им споменавам имената. Те са от свитата на двамата президенти, които бяха свикнали да дават „Златната топка”, но сега гледаха церемонията по телевизията. Всичко бе под знака на „Барса”. Клубът иска да събира своите шампиони заедно винаги. Затова получих покана и аз, и Луис Суарес, който спечели първата „Златна топка” през 1960 година.

Ръководството на „Барса” се опитва да излезе в една нова орбита. Така се прави. Ако си помислим, че по-добре не може да бъде, пътят е само надолу. Но това няма как да стане в „Барселона”.

Кристиано Роналдо също ми направи добро впечатление, но нямаше никакъв шанс срещу Лео. Закани се обаче, че тепърва ще взема „Златна топка”. Аз лично не вярвам, защото вече е на 30 г. От друга страна, големите шампиони никога не трябва да падат. Ще е интересно да видим какво ще стане през тази година, в която надпреварата вече започна - само преди дни Меси направи 33-тия си хеттрик за „Барса”. Топката е в полето на Кристиано.

Рано или късно господството на Роналдо и Меси за „Златната топка” ще свърши. Сега Неймар взе малко гласове, но той е футболистът на бъдещето и за „Барса”, и за Бразилия, и за света. Скоро и Неймар ще е „Златна топка”

Сега се прибирам в Маями, зареден от толкова положителни каталунски емоции. Надявам се, че скоро отново ще съм в Барселона, планирахме някои неща, но е още рано да ги споделям.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят