Закриват митниците на Летище София и в Свищов

Митниците на аерогара София и в Свищов най-вероятно ще бъдат закрити, научи „Труд“ от източник в Министерството на финансите. Закриването ще се случи в началото на 2017 г. и предвижда и други преструктурирания във ведомството, ръководено от Ваньо Танов.

Самият той намекна за бъдещата структурна реформа в интервю за БНР вчера, като каза, че предстои закриване на още митници след свиленградската.
Закриване на пункта на столичното летище е идея, която се лансира още от 2008 г. и дори беше записана в плана за преструктуриране на ведомството.

Тогава беше предвидено звеното да отпадне, за да се оптимизира администрацията и се предвиждаха съкращения на персонал. Митницата на аерогарата е и единствената, която няма акцизни функции.

Сред другите по-малки митнически звена у нас са пунктовете в Лом и Свищов. Този в Лом обаче вероятно няма да бъде закрит, защото пое работата на затворената митница във Видин.

Преди два дни официално спря работа митницата в Свиленград, като дейността й бе прехвърлена към звената в Бургас и Пловдив. 40 души, които са работили досега в администрацията, ще бъдат прехвърлени в други звена на ведомството, предвижда промяна в устройствения правилник на митниците.

Първоначално закриването на Свиленград беше планирано за началото на следващата година, но бе направено по-рано заради арестуваните за корупция митничари от звеното. По данни на Ваньо Танов само за миналата година с постовете си са се разделили 150 души.

Шефът на митниците съобщи още, че се предвижда увеличение на заплатите на митничарите с 200 лева, което е около 30% за младшите длъжности.

Коментари

Задължително поле