Захарта и олиото са поскъпнали най-много през 2015 г.

Захарта е поскъпнала с 15% през 2015 г. Цената на олиото се е повишила с 13%, а на маслодайния слънчоглед - с 11%. Това показва анализ на сделките, сключвани на Софийската стокова борса (ССБ) през миналата година. Поевтинели са пшеницата, брашното, бензинът, дизелът и газьолът за отопление.

Вероятно цената на захарта ще продължи да се повишава и през тази година заради влиянието на урагана Ел Ниньо, който ще влоши реколтата от тръстика в Бразилия, обясни Антонина Белопитова, експерт в ССБ пред „Труд“. В началото на 2015 г. сделките с рафинирана захар у нас са били в диапазона 1050-1230 лв. за тон без ДДС. През януари пакет от 1 кг се е продавал на едро за 0,98 лв./кг. През декември цената се в вдигнала до 1,13 лв./кг.

Захарта е поскъпнала и на международните пазари. На борсата в Лондон цената й се е повишила от 380 долара за тон до 410 долара, което е приблизително 8%. На борсата в Ню Йорк, където се търгува нерафинирана захар, поскъпването е с 4%.
През миналата година цената на търгувания у нас маслодаен слънчоглед се е повишила от 580-630 лв./тон без ДДС до 700-760 лв./тон. И тук колебанията са в синхрон с международните пазари. Причините за поскъпването са недостатъчно добрата реколта в световен мащаб. Тенденцията се балансира от намаленото потребление на суровината за производство на биогорива, обясниха от Софийската стокова борса. Поскъпването на слънчогледа е повишило цената на олиото у нас. В началото на миналата година цената е била 1,60 лв. за еднолитрова бутилка без ДДС, а към настоящия момент е 1,80 лв.

Българската пшеница е поевтиняла с около 5%. В началото на 2015 г. зърнената култура се е търгувала за 186 долара за тон. Година по-късно цената се е понижила с 10 долара. Поевтиняването се е отразило на брашното тип 500. През януари пакет от 1 кг е струвал средно 70 ст. без ДДС. В края на 2015 г. цената е паднала с 3 стотинки, или с 4%.
В световен мащаб през миналата година пшеницата е поевтиняла с 25-26%, а на царевицата - с над 20%, съобщи директорът на ССБ Васил Симов. Кризата в Китай понижи силно и цената на металите. Никелът поевтиня с 42%, а медта - с 28%, добави той.
Основните причини за понижаването на цената на зърното са метеорологичните условия. Благоприятните условия в САЩ доведоха до свръхпроизводство и поевтиняване. В Русия и Украйна въпреки негативните прогнози и политическите конфликти имаше рекордни реколти. С агресивния си износ двете страни конкурират европейските фермери, което понижава цените, обясни Белопитова. Друга причина за поевтиняването в световен мащаб е спадът на икономиката на Китай, който е основен потребител на зърнени храни, добави тя.

Прогнозата на инвестиционните банки е, че средната цена на пшеницата на световните пазари през 2016 г. ще е около 185-190 долара за тон. Това означава, че не се очаква повишение, а даже спад въпреки дъното, което е достигнато към момента, каза още Белопитова.

Петролът се срина до 30 долара за барел

Цената на суровия петрол се понижи до 30-31 долара за барел в началото на търговията вчера. В крайна сметка за ден черното злато поевтиня с 3%. Анализатори и търговци прогнозираха, че спадът ще продължи. Котировките за суровината са се понижили с около 20% спрямо началото на 2015 г. В сравнение със средата на 2014 г. спадът в цените е 70%. Поевтиняването се случва на фона на свръхпредлагането на петрол, отслабването на китайската икономика и силния долар, който прави суровината по-скъпа за купувачи, използващи други валути. Заради срива на цените една трета от шистовите производители в САЩ са заплашени от банкрут, съобщиха световните агенции.

На Лондонската борса петролът стигна ново 12-годишно дъно, падайки под 31 долара за барел. Анализаторите на „Морган Стенли“ прогнозираха, че цената може да се срине до 20-25 долара за барел. Вече се предлагат фючърсни сделки за следващия декември за 15 долара, съобщи „Блумбърг“.

По данни на Софийската стокова борса през 2015 г. средната цена на суровия петрол на международните борси е намаляла с повече от 33%. В началото на миналата година един барел се е продавал за 56,42 долара.


Големият спад е довел до поевтиняване на дизела у нас през миналата година с 2%, а на бензина - с 4% при търговията на едро на вътрешния пазар. Разликата в движението на цените е нормална. Винаги суровината поевтинява много повече от производните продукти, коментира директорът на борсата Васил Симов.

Трудно е да се прогнозира какво ще се случи с цените през 2016 г., тъй като има много неизвестни, добави той. Според него, ако конфликтите в Близкия изток продължат, поевтиняването може да продължи. Тенденцията обаче може и да се обърне и през тази или следващата година цените да надхвърлят 100 долара за барел, каза Симов.

Изборите блокират търговията

Изминалата 2015 г. беше трудна за борсовата търговия в България заради политическите проблеми и изборите, каза директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Според него тази година няма да е много по-различна заради предстоящия вот за президент. Обикновено в месеците преди и след вота търговията замира. Купувачите и продавачите блокират плановете си за сделки, коментира Симов.
Статистиката показва, че през 2015 г. оборотът на Софийската стокова борса е бил 262 млн. лв. Спрямо 2014 г. има ръст от 34 млн. лв., или 15%. Резултатите са далече от върховото постижение от 2012 г., когато оборотът е бил над 795 млн. лв.
Около 76% от оборота за миналата година е формиран през четвъртото тримесечие заради покупката на горива за отоплителния сезон, коментира Симов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес