Изправят на съд лихвар и рекетьор

Лихвар и рекетьор застават пред съда за извършените от тях престъпления.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе обвинителните актове срещу А.Б. и Г.Н. Първият раздавал от пролетта на 2007 г. до 1 март 2010 г. в областния център като физическо лице кредити на различни лица. Задържан е след жалби на хора, които били притискани да плащат високи и непосилни лихви в срокове, които на били упоменати в договорката между тях и „банкера”.

Разследващите са установили, че въпросният лихвар е получил значителни неправомерни доходи от незаконната си дейност - 64 500 лева. Той е причинил на други лица значителни вреди и е получил значителна сума. Наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Другият обвиняем заплашил в Благоевград мъж, че ще лъжесвидетелства по следствено дело срещу него и по този начин ще има тежки последици за изнудвания. Това се случило през месец март 2012 г. в Благоевград. Целта на рекетьора била да принуди жертвата си да му даде сумата от 1000 лв., за да не го „закове” по делото и да го вкара в затвора.

Деянието на изнудвача представлява опасен рецидив, тъй като е осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, имал и повече от две присъди за умишлени престъпления от общ характер.

Наказанието за принуда, когато деянието представлява опасен рецидив, е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право