Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Атанас Фурнаджиев подаде оставка като Вицепрезидент на БФС

Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел Това показва проучване на изследователския център „Пю”

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич

744 предприятия движат икономиката Само 35 са големите компании в строителството, а 10 са в селското стопанство

Пускат нова банкнота от 50 лв.

Турция вдига разходите за отбрана с още 5 млрд. долара

Започна заседанието на Европейския съвет (СНИМКИ)

Херо остава далеч от националния

Ще строят нов пътен възел за връзка с магистрала „Тракия“ в Сливенско

Всяко пето българче с наднормено тегло

Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи

ЕК задейства процедура срещу Полша за нарушаване върховенството на закона

Безпрецедентна процедура за формално разследване срещу властите в Полша бе задействана от Европейската комисия днес. Причината е, че Варшава нарушава стандартите за върховенство на закона.

Брюксел започва диалог с консервативното правителство във Варшава, което е обвинявано в налагане на едноличен контрол над Конституционния съд и държавните медии. Ако отговорът му е незадоволителен, Еврокомисията може да поиска отнемането правото на глас на Полша в европейските институции.

Причините за задействането на т.нар. „механизъм за върховенство на закона“, обясни зам.-председателят на ЕКФранс Тимерманс: Търся обяснения от полското правителство защо 2 решения на Конституционния трибунал не бяха изпълнени от останалите държавни институции, защо бе променена процедурата за назначаването на председателя и зам.-председателя на трибунала, както и за новите правила, които могат да ограничат неговите правомощия. Тези промени оставят впечатление, че политическото влияние над съда се увеличава.

Относно промените в закона за обществените медии в Полша, Тимерманс обясни: Демокрацията е защитена само ако правосъдието – в това число – Конституционният съд, може да гарантира свободата на словото.

Комисията ще прецени дали да премине към втора наказателна фаза на процедурата в средата на месец март, когато се очаква експертна оценка на юристите от Венецианската комисия на Съвета на Европа. В отговор полският министър-председател Беата Шидло призова опозицията да подкрепи правителството, като образува единен фронт срещу „клеветите“ от Брюксел, предаде АФП.

Полша бе несправедливо набедена в неща, които не съществуват в нашата страна като погазване на принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията е жива и здрава в Полша, заяви Шидло пред парламента. Опозиционни депутати обаче заявиха, че правителството жъне последствията на собствените си действия и че обект на критиките от Брюксел е именно то, а не Полша като цяло.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.