Враца се бунтува след убийството на младия Тодор

Смъртта на 18-годишния Тодор, убит от двама бабаити само за това, че им свирнал с клаксон от колата си, предизвика масови вълнения във Враца. Цял ден близки, приятели на жертвата и обикновени граждани споделяха гнева и потреса си от случилото се пред журналисти и помежду си в импровизирани малки протестни митинги.

Инициативен комитет организира след края на работния ден общо бдение пред сградата на полицията, която не може да ги защити. Кметът на града изригна, че самият той и общинарите му са жертви на насилие, а правоохранителните органи бездействат ( виж по-долу). В училището на Тодор обявиха ден на траур а край него прозвучаха тежки думи за несигурността държавата. На чина му сложиха карамфили. Във фейсбук се появи група: „Аз съм Тодор Йорданов.“

“Защо не са опитали да му направят забележка, ако смятат, че са били прави. Да му ударят шамар, но да го бият до убиване... Не разбирам причината, която ги е накарала да не спрат да бият. Това е абсолютно предумишлено убийство. За мен тези хора са били с ясната нагласа да убият.” Това заяви вчера Ивайло Йорданов, брат на пребития до смърт 18-годишен Тодор. Момчето бе нападнато от двама братя посред бял ден във вторник в центъра на Враца. Тодор предизвикал гнева на двама братя - Десислав и Иван Дамянови, известни като Поничките, след като натиснал клаксона на автомобила си, докато те пресичали пеша улицата пред него. „Единият от тях му казал „Слез, бе пикльо” и той го направил. Това е била най-голямата му грешка”, каза брат му. Десислав и Иван му се нахвърлили и започнали зверски да го налагат с юмруци. Според свидетели в един момент единият от тях хванал Тодор, а другият започнал да го налага.

„Тези хора са го удряли с такава жестокост, че не са му оставили никакъв шанс. Удряли са го, за да го убият”, гневи се братът на момчето. Той се ядосва и на съобщенията, че линейката била дошла на мястото на побоя за пет минути. „Пълен абсурд е това. Дошла е за 30 минути, това може да се провери. А болницата е само на 3 километра”, каза Ивайло. Докато пристигнат медиците, Тодор си глътнал езика. Намесил се човек, който успял да го спаси. Правили му и изкуствено дишане. Въпреки това издъхнал по-късно на път за болницата. Ивайло обяви, че се надява прокуратурата да си свърши работата, тъй като на нападението имало много свидетели. Насилието във Враца било всекидневие. „Когато бяха убийствата на други две момчета в града, с брат ми гледахме репортажите по телевизиите. Но никога не съм предполагал, че това може да застигне и нас. В България няма правосъдие и всичко може да се оправи с пари”, заяви още Ивайло. Той разказа, че брат му бил треньор по таекуондо на деца, но заради липса на финансиране останали без зала.

След побоя единият от братята бил заловен веднага. Другият обаче избягал. Малко след това той се предал с адвокат в полицията. Десислав бил регистриран за кражби и шофиране след употреба на алкохол.

Граждани си събраха в 18 часа вчера на мълчалив протест пред сградата на полицията, след което се преместиха пред сградата на районния съд. Организаторката на протеста Теди Янкова призова да не се създава напрежение. Приятелите на Тодор разказаха, че не бил сприхав, а много добър човек, който не би навредил на никого.

Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца призова за доживотни присъди без право на замяна за „извергите, убиващи беззащитни деца”. Те настояват хората да не се примиряват с арогантността, бруталната агресия и безнаказаната престъпност. По време на боя имало поне 15 души, които снимали с телефоните си, но не се притекли на помощ. Голяма част от врачани също се гневяха на хората с телефони, които са можели да се намесят и да не се стигне до фаталния край.

Кметът:

Агресията е всекидневие в града

„Вчерашният ден (вторник. б.а.) е един от поредните тъжни и срамни дни за нашия град. Това е случай, който за съжаление е ежедневие във Враца. Тук се решават по този начин проблемите. Смятам, че имаме сериозен проблем с поведението си в този град. Трябва да се засрамим. Не смятам, че 15 човека, които са гледали този инцидент, е трябвало да реагират така пасивно.”

Така кметът на Враца Калин Каменов (ГЕРБ) се възмути вчера, че свидетели на побоя не са се намесили. Градоначалникът дори обяви, че самият той бил рекетиран от местни велможи, които се мислели за безнаказани. „Собственик на местен сайт ме рекетира, че ако не плащам на сайта му, ще пострадам аз лично, семейството ми, колегите ми. Трябва да плащам данък „спокойствие”, заяви кметът. За изнудването той е подал жалби в полицията и прокуратурата. Каменов разказа, че преди Нова година била пребита негова служителка и единствено се намесил 40-килограмова жена.

„Ако продължаваме да сме пасивни и смятаме, че това не е наш проблем, утре може да пострадат и нашите деца. Нека не сме активни само във фейсбук”, призова Калин Каменов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право