Платили сме 23 млн. евро с карта в чужбина по празниците

Над 23 милиона евро са платили с карта в чужбина българите за времето от 20 декември 2015 г. до 5 януари 2016 г. Или това е ръст от почти 5% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Visa Европа.

Броят на покупките достига почти 495 хил., което е с близо 10% повече на годишна база.

По време на коледните и новогодишните празници, българските граждани са направили покупки на POS терминали лице в лице при чужди търговци на стойност с 4% по-голяма спрямо миналогодишния период, a стойността на общия потребителски разход почти запазва своя размер спрямо миналата година.

Покупките, направени онлайн към чуждестранни сайтове, са с над 6.5% повече от миналата година и надхвърлят 11.7 млн. евро в стойност – с над 7.4% повече спрямо предходната година. Тези коледни и новогодишни празници, българите са предпочели да пазаруват онлайн преди всичко при търговци, регистрирани в Обединеното кралство, Люксембург, САЩ и Унгария. Най-предпочитаният ден за празнично онлайн пазаруване е бил 28 декември, когато изхарчената сума с български карти Visa за електронни покупки надхвърля 1 млн. евро или с близо 101% повече от същия ден на 2014 г.

От друга страна, по време на празничния период са извършени над 65 хил. MOTO транзакции на обща стойност 2.4 млн. евро. Това е увеличение от над 38.5% от миналогодишния общ потребителски разход. Празничното пазаруване по този начин на разплащане е осъществен към търговци с регистрации в Гваделупа, Френска Полинезия, Финландия, Тайланд, Сейнт Китс и Невис и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес