Митничар и граничар осъдиха държавата за 75 000 лв.

Бившият митничар от Свиленград Павел Павлов и граничният полицай Ангел Иванов осъдиха държавата на първа инстанция в Хасково. Двамата са сред деветимата оправдани по нашумялото дело "Граница".

Окръжния съд им определи обезщетения от общо 75 000 лв. Иванов е обезвъзмезден с 40 000 лв., а Павлов с 35 000 лв.

Ангел заявил пред магистратите, че случилото се му причинило срив на здравето и психиката. Съпругата и сина му изживявали заедно с него срама от ставащото. Здравословното му състояние се влошило – в продължение на няколко месеца отслабнал с 20 кг, което оказало влияние и върху кръвното му налягане, получил сърцебиене и чувствал огромна слабост. Състарил се, косата му набързо побеляла от притеснения. Журналистите продължавали да се занимават със случая, неговите съграждани променили отношението си, като се отнасяли или със състрадание, или с прикрито злорадство. Материали в медиите пък станали причина той да се огради в свой собствен свят, често не бил в състояние да изпълнява адекватно задълженията си на съпруг и баща. Това довело до семейни конфликти. Близките му се срамували от него, което го съсипвало.

Пред съда Павел пък изтъкнал, че след акцията и последвалите разследвания и съдебен процес, бил в постоянен стрес за собственото си бъдеще, не можел да спи, будел се на всеки кръгъл час, защото не било ясно кога ще приключи окончателно наказателното производство. С течение на времето станал сприхав и избухлив, започнал да се кара с хората. Освен това голяма част от приятелите му се отдръпнали, много от неговите колеги се дистанцирали.

Въпросната операция "Граница" бе проведена през лятото на 2010 г. на ГКПП Капитан Андреево. Това стана след сигнал на превозвачи, че служители редовно си искат рушвети. Тогава бяха арестувани 3-ма граничари и шестима митничари, сред които Ангел Иванов и Павел Павлов. На 29 януари м.г. всички бяха оправдани по повдигнатите от софийска градска прокуратура обвинения и заведоха дела по Закона за отговорността на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини