Общинари искат отстъпки за пенсионери и ученици в градския транспорт на Русе

АБВ настоява да се облекчат пътуванията на пенсионери и ученици в градския транспорт на Русе, съобщиха от Общинския съвет. Областният лидер на партията и общински съветник Венцислав Великов иска с промяна в наредбата възрастните хора да имат право на 30 безплатни пътувания по една линия, извън предвиденото в картите и 10 - по междуселищни маршрути.

Ако местният парламент приеме предложенията, общината ще поеме 75% или по 17,25 лв. от цената на картите за пенсионери с месечни доходи до размера на минималната работна заплата. За останалите отстъпката е 20%. Сега местният бюджет покрива 10,30 лв. от стойността на пенсионерска карта за обществения транспорт, която струва 23 лв. Облекчения трябва да има не само за децата до 16 г. от закритите и помощните школа, но и за учениците до 19 г.

Общинските съветници от "ВМРО, Патриотите и Глас народен" също настояват общината да предвиди средства за по-евтино пътуване на пенсионери, като за хората над 75 г. догодина те да стават безплатни. Част от предложенията са да се подпомагат дългосрочно и пенсионерските клубове дългосрочно. От местния бюджет могат да се заделя минимум по 1 лв. за около 2000 членове годишно. Сумата ще се увеличава с по 10% всяка година

В проектобюджет' 2016 са заложени 730 000 лв. транспортни субсидии за безплатно пътуване на ученици до 16 г., деца до 7 г. и пенсионери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони