SMS интрига разбуни ВСС

Бойко Борисов взе участие в заседанието на ВСС, след като шефът на ВКС Лозан Панов показа есемес от премиера пред целия съдебен съвет и пред медиите. Министър-председателят потвърди, че съобщението е от него, но не каза кой му го е пратил. Близо 45 минути по-късно той напусна заседанието. След това ВСС прекрати проверката по "Яневагейт".

Хронологията

По време на обсъждането на скандала "Янева-Ченалова", нашумял като "двете каки", председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов получил есемес на телефона си с подател "Б Борисов", с текст на латиница, който гласи следното: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме". Панов показа телефона си на членовете на съвета и на журналистите, следящи заседанието.

Шефът на ВКС обяви, че това е номерът, с който си комуникира с премиера и съответно е записал неговото име. Обсъждането беше временно прекратено заради действията на Панов.

От показаното се видя, че текстовото съобщение е изпратено днес, в 12:14 часа.

Предполага се, че есемесът първо е изпратен до министър-председателя от член на ВСС и след това е препратен до Панов.

Панов: Да кажат компетентните органи

"Запознал съм всички членове на ВСС с есемеса, който съм получил, говорим за прозрачност, обективност и работа на институциите. Това, е нещо което се е случило и затова го показвам пред вас. Това, което мен ме притеснява, е "Не го приехме" - част от написаното в съобщението. Когато го получих, аз попитах колегите дали сме взели решение и решение още няма. Как се е случило и какво, това трябва да кажат компетентните органи", каза Лозан Панов.

Шефът на ВКС запознал със съобщението и главния прокурор Сотир Цацаров.

Борисов: Нямам вайбър, нямам нищо общо с каките

"Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката", заяви пред съдебните кадровици премиерът, цитиран от „Фокус". „Вие ми се натикахте в тоалетната и накрая ме изкарвате виновен. Говоря за тези, които повдигат темата „Яневагейт". Това е политическо изказване. Вие ми задавате въпрос защо аз не съм променил конституцията. Имам 84 депутати и не мога да я променя. Желая, но не мога", подчерта премиерът. Той посочи, че е готов винаги да се яви в ВСС, да го изслушат. „Звучи ми обаче, че ще дойда да ме разпитвате по някакъв „гейт", добави Борисов.

„В кое ме подозирате? Намеренията са ми най-чисти. Да съм се обадил, да съм изкоментирал вашата реч? Поканихте ме, казах ви, че моето появяване не е като на други. По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес. Днес го изразих, защото отново се намесва името ми", обърна се той към Панов.

Съдебната реформа пропаднала заради проекта на Радан Кънев

Борисов уточни, че е искал да промени конституцията, но впоследствие се е оказало, че Радан Кънев иска да си прави нов политически проект, визирайки анонсираното вчера намерение на лидера на ДСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини