Гласуват съдиите да гледат видео за дузпи

Футболна революция се очертава за началото на март. Бордът по правилата към ФИФА, единственият оторизиран орган за промени, ще решава за право на съдиите да гледат видеоповторения при спорни ситуации за дузпи и голове. Предложението вече мина всички други инстанции, включително Техническия комитет.

Идеолог на нововъведението е бившият елитен арбитър Дейвид Елъри. Той е англичанин, а в борда четирима от осемте са от Острова, което предполага - революцията ще стане факт. При одобрение видеоповторенията ще влязат в сила от следващия сезон в Англия и във футболни федерации, които изразят желание. Ако опитът е успешен, ще бъдат променени правилата и цялата футболна планета ще се подчини на технологията със старт от световното Русия 2018.

Главният мотив за промяната - сега на големи турнири и мачове се използват основно от 18 до 22 телевизионни камери. Съдията не може да види това, което е очевидно за милиони, а после обира негативите.

Както винаги, има достатъчно спорни моменти. Правото за ползване на видео ще бъде ограничено до 2-3 пъти на мач, но ще стане още по-неясно кога завършва играта, проточена и сега от добавено време. Възможно е продължителността на двубоите да бъде удължена с десетина минути.

Има и важни детайли. Например, ако съдия просто не забележи дузпа и не се усъмни, а тв зрителите видят безспорен фаул? Именно затова се планира право на асистент-реферите да сигнализират на главния рефер и за гледане на повторение.

Точният начин за преглеждане на записа засега не е ясен. Водещият вариант е да се взират двама - арбитърът е четвъртият съдия, но темата тепърва ще се дискутира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ