До 5,50 лева за кубик вода в столицата (обзор)

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да позволи шоково поскъпване на питейната вода от 2017 г. Това заяви вчера председателят на институцията Иван Иванов по повод нормативни промени, гласувани от кабинета, които позволяват рязко повишаване на цените.

Социално допустимият праг на цената ще бъде намален на 2,5% от средния доход в съответната административна област по данни на НСИ, при 5 на сто в момента, посочиха от КЕВР. Така например заради по-високите заплати в София водата е можело да струва 8,60 лева за кубик, но с промяната таванът ще е до 5,50 лв. В момента кубикът е 1,47 лв.

От догодина в стойността на водата ще се включват повече разходи на доставчиците, уеднаквяват се и цените за гравитачно и помпено снабдяване.

Според данните на КЕВР най-скъпа вода спрямо доходите плащат хората в Разград, Исперих и Търговище. Проблем при преизчисляването на цените ще има още в Хасково и Силистра, където цената е близка до социално поносимия максимум.

От КЕВР обясниха, че през 2015 г. са направили 14 проверки на водни дружества. Ведомството обаче има право да налага само глоби на управителите и така са санкционирани само трима с по 2000 лева заради лошото качество на водата. “Хората масово се оплакват не от високата цена на водата, колкото от лошото качество. Надяваме се това да се промени и с увеличаване на евросредствата за обновяване на мрежите”, обясниха от регулатора. Проверките на КЕВР са показали още, че от 28 големи града в страната едва в 4 водата е добра за пиене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес